Κομοτηνή: Η γραμμή νερού της Ροδόπης, ένα δίκτυο με πέντε σταθμούς

Η Ροδόπη έχει αποκτήσει τον “υδάτινο δρόμο” της. Η «γραμμή νερού» της Ροδόπης δημιουργήθηκε, στήθηκε και λειτουργεί. Από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τη λίμνη Ισμαρίδα περνώντας από τα εξής σημεία: Κερασιά, Νυμφαία, Κόσμιο, Ασώματοι και Κρανοβούνιο.

Η εγκατάσταση των οργάνων ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, της κας Αλεξάνδρας Γκεμιτζή.

Όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή 11-11-2022 στο www.ertnews.gr το μετρητικό αυτό δίκτυο «αγκαλιάζει» όλη τη Λεκάνη του Βοσβόζη και παρέχει στοιχεία για τις βροχοπτώσεις, τη θερμοκρασία, την υγρασία του εδάφους, την ταχύτητα των ανέμων. Πληροφορίες οι οποίες θα αποτελούν “χρηστικά προϊόντα”, μετά την κατάλληλη επεξεργασία τους, για την πολιτική προστασία, τους αγρότες, την πυροσβεστική και όποιον άλλον ενδιαφέρεται.

Υδρολογικό μοντέλο δεδομένων προ των πυλών
Αυτή την περίοδο δημιουργείται το υδρολογικό μοντέλο των δεδομένων, μοντέλο το οποίο «βοηθά», όπως το μετεωρολογικό, δίνοντας πληροφορίες για τις συνθήκες εδάφους.Όπως χρήσιμες πληροφορίες θα είναι κι αυτές που αφορούν στην παροχή του ποταμού Βοσβόζη, δηλαδή στο πόσα κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο περνούν από το συγκεκριμένο σημείο του Κρανοβουνίου.

«Σχεδιάζουμε έτσι καλά τη διαχείριση των υδάτων αξιοποιώντας πληροφορίες για τις βροχοπτώσεις στα ορεινά και στα πεδινά ή για τις παρατεταμένες ξηρασίες» σημείωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συντήρησης του δικτύου, καθώς πρόκειται για μια επένδυση 25.000 ευρώ, συντήρηση,που,όπως είπε, θα εξασφαλίσει μακροζωία στο δίκτυο και διαχρονικότητα στη λειτουργία του.
Λειτουργία που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των παραμέτρων του περιβάλλοντος, όπως : η υψηλή θερμοκρασία ή η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας κ.α.
φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος