Κομοτηνή: Γυναίκες από το χωράφι στον πάγκο δίνουν αγώνα για την πώληση της παραγωγής τους

Δεκάδες γυναίκες που ασχολούνται με την παραγωγή αναλαμβάνουν οι ίδιες άλλοτε στο πλευρό των συζυγών τους και άλλοτε μόνες να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Έτσι, μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να ήταν δουλειά των ανδρών μόνο η πώληση και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, διεκδικούν και οι γυναίκες ρόλο και τα καταφέρνουν σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα.

Μήλα, κυδώνια κι αχλάδια παράγει και πουλά η κυρία Ομέρ από την Κρωβύλη. Με το σύζυγο και τα παιδιά τους, τέσσερα άτομα, φροντίζουν τα δένδρα τους, οι μόνοι στο χωριό που έκαναν αυτή τη «στροφή» ασχολούμενοι με ένα αντικείμενο όχι ευρέως διαδεδομένο στη Ροδόπη. «Σας βγήκε σε καλό;» την ρωτήσαμε, όταν τη συναντήσαμε πίσω από τον πάγκο και την ακούσαμε να απαντά στο www.ertnews.gr «το παλεύουμε».

Λιγομίλητες, εξυπηρετώντας γρήγορα το κοινό δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πώληση της παραγωγής τους, καθώς « η ώρα περνά και τα τελάρα δεν αδειάζουν» δηλώνουν χαρακτηριστικά. «Η ποσότητα και η ποιότητα εξαιρετική, η κίνηση με το ζόρι» δηλώνουν. Παρόμοιες οι παρατηρήσεις της κας Ναζμίε από το χωριό Πάσσος. Εκεί, όπως σημείωσε στο www.ertnews.gr καλλιεργεί είκοσι (20) στρέμματα λαχανικών. «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, η παραγωγή μας εξαιρετική και ποιοτικά και ποσοτικά. Όμως, δεν φτάνει μόνο η παραγωγή, απαιτείται και προσπάθεια για την πώληση κι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι» δηλώνει. Από τους Ασώματους η ανθό-παραγωγός που συναντήσαμε στο πόστο της να εξυπηρετεί τους πελάτες όσο ο σύζυγός της συνομιλούσε με συναδέλφους του. «Ο κόσμος κοιτάζει για τα αναγκαία, η αγορά των άνθεων έρχεται σε δεύτερη μοίρα » δηλώνει. Στο πλευρό των γονιών της , απέναντι ακριβώς, στο δικό της πάγκο νεαρή δένδρο-παραγωγός. «Αναγκαστικά η προώθηση γίνεται από εμάς για να μας μείνει και κάποιο κέρδος» αναφέρει.

Όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και η πώληση πια είναι γυναικεία υπόθεση. Από το χωράφι βρίσκονται στο πάγκο. Πρακτικές και ουσιαστικές, γυναίκες έτοιμες να πουλήσουν αυτά που με ιδρώτα έχουν παράξει με την οικογένειά τους στην προσπάθειά τους να καλύψουν το φετινό αυξημένο κόστος καλλιέργειας και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος