Κομοτηνή: Γονείς στα θρανία για τη σωστή καθοδήγηση των παιδιών τους

«Επιτέλους φέτος μετά την καραντίνα και τις άλλες καταστάσεις λόγω της πανδημίας που ζήσαμε έχουμε πια τη δυνατότητα να μπούμε μέσα στις τάξεις και να κάνουμε προληπτικές παρεμβάσεις σε τάξεις Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων», σημείωσε ο Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας Κομοτηνής.

Κομοτηνή: Γονείς στα θρανία για τη σωστή καθοδήγηση των παιδιών τους
Ο κος Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης “Ορφέας” φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ Κομοτηνής 

Όπως τόνισε, «έχουμε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο τις παρεμβάσεις αυτές και ακόμη και σήμερα και την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη που κλείνουν τα σχολεία έχουμε προγραμματισμένες δράσεις, οι οποίες αφορούν στις πιο μικρές τάξεις», και εξήγησε ότι οι δράσεις τους έχουν να «κάνουν με τη συνεργασία και τη φιλία των παιδιών».
Σύμφωνα με τον έμπειρο ψυχολόγο υπάρχει ένα «ζήτημα συνεργασίας», όπως το ονομάζει, το οποίο όπως είπε, «το βλέπουμε και στην καθημερινότητα μας, αλλά και στα παιδιά. Παιδιά που δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους ακόμη και για απλές δραστηριότητες το οποίο έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους ως προς την επιθετικότητα».
Η επιθετικότητα, σύμφωνα με τον κ. Βόλτση, είναι κάτι που την έχουμε όλοι έμφυτη μέσα μας. «Τη βλέπουμε ξανά στους ενήλικες, στο δρόμο, στην ουρά στην τράπεζα ή στο super market, οπουδήποτε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα παιδιά. Παιδιά που με το παραμικρό θα σηκώσουν χέρι, θα χτυπήσουν ή θα επιδείξουν μια λεκτική επιθετικότητα. Δεν μιλάμε μόνο για μπούλινγκ, κάποιοι επιτίθενται ή ένας είναι το θύμα. Καυγάδες μεταξύ παιδιών, κάποιοι της 5ης Δημοτικού θα βάλουν και κάποιους της 6ης για να έχουν τον έλεγχο. Είναι καταστάσεις που τις βλέπουμε στα σχολεία του Νομού και προσπαθούμε με τις παρεμβάσεις αυτές να δείξουμε στα παιδιά την επίλυση των συγκρούσεων και το ότι είναι καλό να συνεργαζόμαστε».
Όπως εξήγησε το πώς διαλέγουμε φίλους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, όπως και η επιρροή που ασκούν, να μην παρασύρονται τα παιδιά από άλλους, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Υπάρχουν τρόποι και οι εκπαιδευτικοί τους γνωρίζουν, είπε σημειώνοντας: “Μετρά η σύνδεση με την οικογένεια, με το σχολείο, με το σπίτι. Μπορεί το παιδί να παίρνει αντιφατικά μηνύματα από την οικογένεια. Έχουμε ακούσει από αρκετούς γονείς τη συμβουλή: “Χτύπα κι εσύ”, “εσύ να είσαι ο «μάγκας”, “μην αφήνεις να κάνουν τα άλλα παιδιά ό,τι θέλουν” Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να προάγουμε τη βία και σίγουρα να μην είναι το δικό μου, το παιδί που θα επιτεθεί, που θα χτυπήσει πρώτο».

Το επόμενο ραντεβού με τους γονείς δίνεται στις 22 Δεκεμβρίου, όπως και τον Ιανουάριο με θέματα: σχολικός εκφοβισμός, δια-παιδαγώγηση στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, μια θεματολογία που έχει να κάνει με την έμφυλη βία, ένα θέμα “φοβερά επίκαιρο στις μέρες μας με τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλλα”, είπε ο κ. Βόλτσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος