Κομοτηνή: Γεύσεις από τον Πόντο στους πιστούς της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου

Μόνο το θρησκευτικό κομμάτι των εορτασμών προς τιμή της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο της Ροδόπης θα έχουν τη δυνατότητα να “ζήσουν” φέτος οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς για μια ακόμη χρονιά το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», με υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο και με γνώμονα την ασφάλεια και το καλό όλων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (covid-19) και των μεταλλάξεων δεν θα προβεί στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Όπως τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (8-7-2021) η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Χρύσα Μαυρίδου, από τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» για το 2021 θα μείνει μόνο μια Ποντιακή γεύση, ικανή όμως να αποζημιώσει τους προσκυνητές και να προβάλει την παράδοση του οικισμού.

«Μας έλειψαν οι εκδηλώσεις, μας έλειψε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο να δώσουμε χαρά. Τώρα που δεν έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τις εκδηλώσεις, τώρα αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι και ο κόσμος πόσο σημαντικό κομμάτι τελικά είναι ο πολιτισμός για τη ζωή μας» δήλωσε η κα Μαυρίδου σημειώνοντας «Και φέτος δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις που θα θέλαμε ή τουλάχιστον έτσι όπως τις οργανώναμε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως όπως και πέρσι, αλλά και φέτος ακόμη περισσότερο θα πανηγυρίσουμε την Αγία Μαρίνα εμμένοντας περισσότερο στο Θρησκευτικό κομμάτι. Παραμονή θα είμαστε στο εξωκλήσι και τουλάχιστον θα μαγειρέψουμε για τον κόσμο.»

Όπως είπε η κα Μαυρίδου, εφόσον δεν μπορούν να γίνουν γλέντια θα επιστρατευτούν όλες οι γυναίκες του χωριού και του Συλλόγου και θα παρασκευάσουν ποντιακά εδέσματα τα οποία θα προσφέρουν στον κόσμο. Όσον αφορά στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για την ανάδειξη της ποντιακής κουζίνας η κα Μαυρίδου τόνισε ότι η ποντιακή κουζίνα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό κομμάτι για το Σύλλογο, “το οποίο”, όπως είπε, “όπως και κάθε κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής οφείλουμε να το αναδείξουμε”. Σημαντική κρίνεται από την πλευρά της και η συμβολή του διαγωνισμού ποντιακής γαστρονομίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος επί πέντε συνεχόμενα χρόνια. «Τηλεφωνούν σωματεία από όλη την Ελλάδα και ρωτούν για την τύχη της διοργάνωσης κι αυτό μαρτυρά ενδιαφέρον»ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια παραδοσιακές συνταγές και πιάτα, με αρχή από την κουζίνα του Πόντου, να βρουν θέση στο μενού, στο μπουφέ ξενοδοχείων και εστιατορίων της περιοχής τονίζοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς έναν τόπο και τους ανθρώπους του. «Το φαγητό δείχνει τον πολιτισμό μας, το ποιοι είμαστε» είπε χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος