Κομοτηνή – Γ. Τζαμπαζλής: Πετρέλαιο θέρμανσης, pellet και ξυλεία στα ύψη – Σπίτια χωρίς θέρμανση

Σημαντικά μειωμένη είναι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή της Ροδόπης σε σχέση με πριν δύο χρόνια, λόγω της αύξησης της τιμής του. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (14-1-2022) το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Πρατηριούχων Ελλάδος, κος Γιώργος Τζαμπαζλής.

Όπως ανέφερε ο κος Τζαμπαζλής από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα σημειώνεται μια αύξηση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 25%, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντίστοιχα να έχει «εκτοξευθεί» κατά 70% πάνω, όπως και η τιμή του φυσικού αερίου. «Είναι παρά πολύ μεγάλη η διαφορά και πώς θα βγούμε όλοι μας;» αναρωτήθηκε ο κος Τζαμπαζλής.

Παράλληλα, προέτρεψε τους αιρετούς εκπροσώπους που κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα «και κατανοούν», όπως είπε, «καλύτερα τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, ότι δηλαδή έχουμε κρύο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, να προωθήσουν και να πετύχουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οπωσδήποτε στην τιμή του καυσίμου». Υποστηρίζοντας τον πολύ απλό κανόνα της αγοράς ότι «όταν το προϊόν είναι φθηνό, υπάρχει ζήτηση, όταν το προϊόν είναι ακριβό δεν το πουλάς». Υπενθύμισε μάλιστα ότι όταν πριν δύο χρόνια σημειώθηκε πτώση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης η ζήτηση εκείνο το διάστημα ήταν πολύ μεγάλη.

Οι παραγγελίες για αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι μετρημένες στη Ροδόπη τον φετινό χειμώνα. «Μετρημένη» και η ποσότητα που προμηθεύονται οι κάτοικοι της Ροδόπης με ορίζοντα πάντα την κάλυψη των αναγκών για δέκα ημέρες έως ένα μήνα. «Δεν υπάρχουν χρήματα. Οι μισθοί παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ωστόσο, στις τιμές των προϊόντων σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις» είπε ο κος Τζαμπαζλής.
Με τις τιμές πώλησης του πετρελαίου στα: 1,17-1,16-1,18 (ανάλογα με τα λίτρα προμήθειας, άλλοτε 200 και άλλοτε 300 ή 500) και με αυξημένες τις τιμές πώλησης και των άλλων επιλογών -pellet και ξυλεία- οι κάτοικοι της περιοχής αυτόν τον χειμώνα σίγουρα δεν έχουν περιθώρια επιλογών. «Πέρσι πουλούσαμε pellet καλής ποιότητας, δηλαδή, 5 ευρώ το σακί, τώρα τα πουλάμε 6,50» είπε ο κος Τζαμπαζλής.

Παράλληλα, στάθηκε σε μικρές αλλά αποκαλυπτικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί: Όπως για παράδειγμα τη μείωση των ωρών θέρμανσης σε μια κατοικία. «Πιστεύω ότι απουσιάζει η ζέστη από τα σπίτια» είπε και περιέγραψε το σύνηθες «σκηνικό» των παραδόσεων: «Στις παραδόσεις συναντάμε ηλικιωμένους με δύο και τρία μπουφάν σε σπίτια χωρίς ζέστη». Καλώντας για μια ακόμη φορά την πολιτεία «να κατεβάσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος