Κομοτηνή – Γ. Μελισσάρης: Οι αυξήσεις στην αγορά μοιάζουν με καταιγίδα

Συνέχεια των δύο κρίσεων, που προηγήθηκαν, της υγειονομικής και της οικονομικής, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες υποστήριξε ότι είναι η ακρίβεια που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν στις αγορές τους, ο κος Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες » (24-1-2022).«Αυτό που γίνεται τώρα δεν απέχει πολύ από το να την χαρακτηρίσουμε κρίση με την ελπίδα όλων να κρατήσει λιγότερο» ανέφερε σημειώνοντας πως: η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις, τα πάντα είναι γενικό φαινόμενο. «Αυτό προκύπτει μέσα από τους κανόνες της αγοράς της προσφοράς και της ζήτησης» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «Η βασική αιτία είναι η αύξηση της ζήτησης μετά τις καραντίνες και η έλλειψη δυνατότητας των μεγάλων εργοστασίων στην Κίνα, στην Ταϊβάν, να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό».

Αυτό, όπως εξήγησε ο κος Μελισσάρης, σημαίνει λιγότερα προϊόντα. Αλλά και αύξηση κόστους διεθνών μεταφορών. «Έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς μεταφορές εκεί που ένα κοντέινερ από την Κίνα μπορεί να κόστιζε 2000 δολάρια για να έρθει στην Ευρώπη, τώρα κοστίζει 12.000, αυτό συμπαρασύρει και τις τιμές στον τελικό καταναλωτή».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου. «Ακούμε όλοι, όπως είπε, τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που μπορεί να οδηγήσει και σε συρράξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αν συμβεί αυτό καταλαβαίνετε, επειδή οι μεγάλοι αγωγοί περνούν από τη Ρωσία, πού θα φτάσει η τιμή και πόσοι κερδοσκόποι περιμένουν να κερδοσκοπήσουν».
Αυτά και άλλα πολλά που έχουν ενσκήψει το τελευταίο διάστημα κάνουν το θέμα της ακρίβειας να είναι «Μια τέλεια καταιγίδα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Θα μας ταλαιπωρήσει σίγουρα, κάποιοι οικονομολόγοι λένε ολόκληρο το 2022. Στην αρχή πίστευαν όλοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα πέσουν τους τρεις πρώτους μήνες το 2022, δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό με συνέπεια τρομερές ανατιμήσεις» ανέφερε ο κος Μελισσάρης.

Παράλληλα, στάθηκε στις αυξήσεις στις τιμές: Στο ρεύμα, πάνω από 40%, στο Φυσικό Αέριο, 130% και στα βασικά καταναλωτικά είδη , στο κρέας για παράδειγμα όπου έχουν αυξηθεί οι τιμές μέσα σε ένα δύο μήνες κατά 20%.

«Η αντίδραση δεν μπορεί παρά να είναι κεντρική, κρατική σε ότι αφορά στην πρόσκαιρη έστω ανακούφιση ειδικά των πιο ευάλωτων χωρίς να λέω ότι χρειάζεται μια επιδοματική πολιτική. Δεν μπορούμε να ζούμε με επιδοματικές πολιτικές ες αεί» σημείωσε.

Υπενθυμίζοντας την πρόταση της ΕΕΚΕ, που είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, άμεση, μόνιμη, πρόσκαιρη ή περιστασιακή έτσι ώστε “να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου ενέργειας και κίνησης».

Παράλληλα, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τουλάχιστον αγαθά. «Θα πρέπει να υπάρξει γενναία μείωση για να στηριχθούν τα νοικοκυριά» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί με ένα κατώτατο μισθό που αυξάνεται κατά 13 ευρώ το μήνα να μπορεί ένα μέσο νοικοκυριό να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε προσθέτοντας «Χρειάζεται μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος