Ο Γιάννης Λυγγερούδης, με καταγωγή από την Συκοράχη, από τα 5 του χρόνια ζει στην Κομοτηνή. Το 1970, μαθητής του Γυμνασίου ακόμη, πήρε μέρος στην πρώτη έκθεση ζωγραφικής των Θρακών Καλλιτεχνών. Στην συνέχεια σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή της Αλεξανδρούπολης και ασχολήθηκε με την ζωγραφική και την ποίηση.
Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τα 100 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό μοιράστηκε με το κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής και της εκπομπής «Καθημερινές Ιστορίες» δύο ποιήματα του, την «Ελευθερία» και τις «Γυναίκες του Ζαλόγγου».
«Το 21 είναι φωτεινό ορόσημο, το οποίο θα μας εμπνέει πάντοτε» ανέφερε και υπενθύμισε τα λόγια του Παλαμά «[…] αυτό το λόγο θα σας πως δεν έχω άλλο κανένα μεθύστε με το αθάνατο κρασί του 21.»
«Ένας άνθρωπος που εργάστηκε πολλά χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ξέρει να μας πει με ποιό τρόπο προσεγγίζεται η Επανάσταση του 1821 στο δημόσιο σχολείο;» τον ρωτήσαμε «Οι εκπαιδευτικοί μιλούν στα παιδιά, διοργανώνουν γιορτές, απαγγέλλονται ποιήματα και η συμμετοχή σκορπά χαρά» ανέφερε.
Σχολιάζοντας δε τον τίτλο του ποιήματός του, «Ελευθερία» σημείωσε: « Είναι ζητούμενο η Ελευθερία για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη. Είναι αίτημα πάντοτε επίκαιρο και διαχρονικό».
«Ποίηση ή ζωγραφική;» τον καλέσαμε να επιλέξει πριν κλείσουμε την κουβέντα: «Το ένα μας εμπνέει για το άλλο» απάντησε καταθέτοντας το πώς ο ίδιος βλέπει την Τέχνη και την καλλιτεχνία « είναι σαν ένα δένδρο, ο κορμός είναι το συναίσθημα και τα κλαδιά, οι τέχνες με τις οποίες δημιουργείς».
Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος