«Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια με το φόβο του κορονοϊού και με το μέλλον να φαντάζει πολύ αβέβαιο. Μου έχουν στερήσει την ελευθερία, νιώθω φόβο με τους αστυνομικούς ακόμη και στο πάρκο. Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πολλά από αυτά που περνάμε. Είναι απίστευτα», δήλωσε ο Γιώργος Δημητριάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων, σκιαγραφώντας τον ένα χρόνο Πανδημίας.
Μιλώντας σήμερα (16-3-2021) ζωντανά στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με την θεσμική του ιδιότητα, αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα, στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, στην ουσία στους 36.500 ανθρώπους, που εργάζονται σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. 400 από τους οποίους στο Νομό Ροδόπης. Άνθρωποι, όπως είπε, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οδοκαθαριστές, δικηγόροι, οικονομολόγοι, πληροφορικάριοι και άλλες ειδικότητες.
«Έξι μήνες εργαζόμενοι με τον Μάιο που πλησιάζει οι περισσότερες συμβάσεις να λήγουν. Οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν στην αβεβαιότητα. Για πολλούς από αυτούς είναι το μόνο εισόδημα, που έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάποιοι από τους ίδιους θα μείνουν χωρίς καν επίδομα ανεργίας» ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό το Πρόγραμμα έχει γίνει θεσμός από το 2012 και μετά. «Απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Είναι για κοινό καλό. Προσφέρουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικές υπηρεσίες. Αποκτούν επιμόρφωση, εξειδίκευση, πάνω στο αντικείμενο τους».
Σύμφωνα με τον κο Δημητριάδη φαίνεται πως η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει «να μην βγει αντίστοιχο πρόγραμμα, αλλά και να μην ανανεώνει τις συμβάσεις,αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σύσσωμοι οι δήμοι και άλλοι οργανισμοί έχουν κάνει αιτήματα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους».
Είναι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, «8μηνίτες, οι οποίοι καλούνται να λύσουν το πρόβλημα της υπο-στελέχωσης των οργανισμών, θα βρεθούν στο δρόμο εκτεθειμένοι και πολύ φοβάμαι ότι φαινόμενα όπως αυτά της Νέας Σμύρνης θα γίνουν καθημερινότητα. Μειώνοντας τον προϋπολογισμό δημοσίων οργανισμών δικαιολογείς, ότι δεν μπορείς να πληρώνεις, άρα δεν συνεχίζεις το πρόγραμμα, άσχετα αν αυτό χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Ταμείο. Παρακμάζουν οι φορείς. Απαξιώνονται όταν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Και αναθέτουν στη συνέχεια τις υπηρεσίες σε ιδιώτες».
Τέλος, κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να σκεφτεί διπλά και τριπλά, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, μια ανανέωση στο πρόγραμμα, λόγω του κορονοϊού. Μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμά του σε όλη την τοπική κοινωνία: «Αισιοδοξία υγεία και χαμόγελα για να ανταπεξέλθουμε στις καταστάσεις που ζούμε».
Φώτο: Γιώργος Δημητριάδης Συνέντευξη – κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος