Κομοτηνή – Γ. Δημητριάδης: Η Ροδόπη εκπέμπει SOS και οι υπεύθυνοι εθελοτυφλούν

Σύλλογος που εδρεύει στην Κομοτηνή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νέων Πτυχιούχων με αρκετά από τα μέλη του ΔΣ και τον ίδιο τον πρόεδρό του προσωπικά, τον κο Γιώργο Δημητριάδη να βιώνουν και όχι απλά να καταγράφουν τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Αντιμέτωπη η περιοχή, όπως όλη η χώρα, με την Πανδημία και οι νέοι πτυχιούχοι, μέσω του Συλλόγου τους, χτυπούν το «καμπανάκι» για τη Ροδόπη λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Κομοτηνή – Γ. Δημητριάδης: Η Ροδόπη εκπέμπει SOS και οι υπεύθυνοι εθελοτυφλούν
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων, ο κος Γιώργος Δημητριάδης στην ΕΡΤ Κομοτηνής

«Ο Νομός Ροδόπης είναι από τους φτωχότερους Νομούς, το δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων ανθρώπων – πολιτών είναι χαμηλό και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για αυτούς. Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλες και πολύπλευρες δυσκολίες;» σημειώνει – αναρωτιέται ο κος Δημητριάδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι η παραγωγική  βάση  της περιοχής είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και κάποιοι, πολλοί  λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν, εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ. «Είδαμε ότι η ανεργία έχει εκτοξευτεί κατά 13 μονάδες μέσα σε μια 10ετία, χρήματα στο Νόμο μας δεν έρχονται εκτός από κάποιες αποζημιώσεις στους αγρότες» σημειώνει ο κος Δημητριάδης προσθέτοντας πως η περιοχή καλείται να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της μετανάστευσης. «Ο Νομός μας γηράσκει, δεν βλέπουμε καμία λύση» σημειώνει με εμφανή προβληματισμό προσθέτοντας: «Δεν βλέπουμε όραμα , έργα, θέσεις που θα βοηθούσαν την περιοχή να αντεπεξέλθει στη σημερινή κατάσταση».

Με τη σημείωση ότι «η Ροδόπη εκπέμπει SOS» και ότι οι υπεύθυνοι «εθελοτυφλούν» ζητά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ προτείνουν να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα μέσω του ΟΑΕΔ, όπως δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για ανθρώπους 22 έως 39 ετών (για 500 έως 1000 ανθρώπους και να είναι στοχευμένο στην ΠΕ Ροδόπης. «Είναι μια άμεση ανακούφιση στο θέμα της ανεργίας και για νέους ανθρώπους. Μπορούμε να μπούμε σε ειδικό καθεστώς για τη φορολογία. Να μειωθεί ο συντελεστής της φορολογίας κατά 6%. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή κάτι τραγικό, γίνεται στη Μύκονο. Η Μύκονος με αυτόν τον τουρισμό δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από μείωση του ΦΠΑ γιατί να μην γίνει σε μας εδώ; Γιατί να μην το διεκδικήσουμε κι ας αποτύχουμε. Αν δεν δοθεί ο αγώνας δεν ξέρουμε και τα αποτελέσματα» δηλώνει.
Παράλληλα, προσθέτει ότι θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε νέους γεωργούς και νέους κτηνοτρόφους γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ασχοληθούν στο Νομό με τον Πρωτογενή Τομέα.

«Να υπάρξουν δηλαδή κάποια προγράμματα, να δοθούν κρατικές επιδοτήσεις, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν πίσω στο δικό τους τόπο. Υπάρχουν δηλαδή εκτάσεις που μένουν αδούλευτες, ακαλλιέργητες. Μπορεί να δοθεί κρατική επιδότηση ώστε να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εσωτερικής μετανάστευσης” εξηγεί και προσθέτει:

” Όποιος θέλει να ανοίξει την επιχείρηση του να του δίνονται κάποια οικονομικά κίνητρα να έρθει να την ανοίξει εδώ, έτσι θα μπορέσουμε να δούμε ξανά τον Νομό μας σαν πόλο έλξης και της ανάπτυξης και των επιχειρηματιών που είχαμε χάσει γιατί στην ΒΙΠΕ πριν μερικά χρόνια έμπαιναν χιλιάδες εργαζόμενοι και τώρα 1500, είδαμε κάποιες εξαγγελίες από την Κυβέρνηση από την Shelman αλλά θεωρώ ότι ήταν όλα στον αέρα , όλα πυροτεχνήματα, δεν έγινε κάποια ουσιαστική κίνηση, τελικά πού πάμε; Μαραζώνει η ΒΙΠΕ, ζούμε μόνο από τους φοιτητές; Αυτό θέλουμε μόνο;» αναρωτήθηκε μην κρύβοντας την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής και την τύχη των ανθρώπων της.
Μάλιστα, απεύθυνε πρόσκληση συζήτησης με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής. «Ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα. Πρέπει να σκεφτούμε , αν θέλουμε να ονειρευόμαστε και να δούμε το κάθε χωριό, την κάθε πόλη ξεχωριστά και σιγά – σιγά αυτό θα μας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλη τη χώρα δεν μπορούμε να λέμε ότι οραματιζόμαστε μια Ελλάδα η οποία θα είναι full στην ανάπτυξη, full στην οικονομία, αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα, κοιτάμε μόνο τα κέντρα».

Για να καταλήξει λέγοντας πως «Η Ροδόπη είναι πολύ «χτυπημένη» περιοχή , είναι ιδιαίτερος Νομός και θα πρέπει να στηριχθεί. Ειδικά τώρα που η Πράσινη Ενέργεια είναι στο επίκεντρο. Τα μικροβολέματα και οι μικρο-πρακτικές δεν έχουν νόημα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε και τον διπλανό μας να είναι καλά όχι μόνο τον εαυτό μας για να προχωρήσουμε». Προτρέποντας: «Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας με αλληλεγγύη.Να συζητάμε και να βγαίνουν λύσεις. Για να βγει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα χρειάζεται λίγο στήριξη και πολύ δουλειά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος