Κομοτηνή-Γ.Χατζηαθανασίου: Ζοφερή η εικόνα στον εργασιακό χώρο λόγω και του κορονοϊού

«Η εικόνα δυστυχώς στον εργασιακό χώρο είναι ζοφερή λόγω των νέων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του κορονοϊού» δήλωσε ο Γιώργος Χατζηαθανασίου, ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής. «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα” πρόσθεσε περιγράφοντάς τα ένα προς ένα:”Εργαζόμενοι που έχουν χάσει τις δουλειές τους. Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρεωτικά αναστείλει την λειτουργία τους λόγω των μέτρων της Πανδημίας. Εργαζόμενοι που έχουν βγει σε αναστολή. Εργοδότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις κι επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους αλλαγές οι οποίες σε άλλες εποχές δεν θα επιβάλλονταν».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ανέφερε ως παράδειγμα ότι: «Ενώ  κάποιοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, τους υποχρεώνουν να βρίσκονται στον τόπο εργασίας τους,  και άλλοι να δηλώνουν ότι εργάζονται με τηλεργασία ενώ τους επιβάλλουν την παρουσία τους στο χώρο της εργασίας και πολλά άλλα, τα οποία προστέθηκαν σε προβλήματα που προϋπήρχαν, όπως η καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας”.

Κομοτηνή-Γ.Χατζηαθανασίου: Ζοφερή η εικόνα στον εργασιακό χώρο λόγω και του κορονοϊού
Ο κος Γιώργος Χατζηαθανασίου

650 ευρώ μεικτά είναι ο βασικός μισθός που δίνεται σε κάποιον που ξεκινά τώρα στον εργασιακό χώρο, αυτό σημαίνει 586 καθαρά στο χέρι. «Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που είναι νέοι στη δουλειά αμείβονται με αυτό το ποσό» ανέφερε ο κος Χατζηαθανασίου προσθέτοντας ότι «Αν κάποιος εργοδότης θέλει να καταστρατηγήσει τις υποχρεώσεις του, το κάνει, δεν υπάρχουν ελεκτικοί μηχανισμοί».

Σύμφωνα με τον ταμία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται έλεγχοι δια ζώσης , αλλά να γίνονται έλεγχοι μόνο κατόπιν καταγγελιών και μετά από πολύ μεγάλη πίεση και στην Επιθεώρηση Εργασίας.. «Είναι μόνο δύο οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας της Κομοτηνής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα ποσοστά της ανεργίας; Αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά σε όλη τη Θράκη, όπως και στη Ροδόπη. «Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, άλλοτε ζωντανή, τα περισσότερα εργοστάσια έκλεισαν, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της Βορείου Ελλάδος και έμειναν τώρα 10-15 εργοστάσια να λειτουργούν. Οι θέσεις στα εργοστάσια αυτά είναι συγκεκριμένες. Δεν προσλαμβάνονται νέοι άνθρωποι αν δεν φύγει κάποιος από την εργασία με αποτέλεσμα η ανεργία να παραμένει στα ύψη» τόνισε ο κος Χατζηαθανασίου κι εξήγησε ότι χάρη στον Πρωτογενή Τομέα, η ενασχόληση στην περιοχή μας είναι υψηλή, εκεί οι εργαζόμενοι υπο-απασχολούνται και έχουν έτσι ένα μικρό εισόδημα βγάζοντας τα προς το ζην.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δεύτερο ατύχημα με διανομέα, το 2ο σε διάρκεια 1,5 μήνα που σημειώθηκε στην Κομοτηνή «Ευτυχώς», όπως είπε, « δηλώθηκε σαν εργατικό ατύχημα και ο εργαζόμενος θα τύχει τα οφέλη που προβλέπονται από την εργατική Νομοθεσία, ενώ το προηγούμενο δεν είχε δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα».
Προέτρεψε δε τους εργαζόμενους να μην φοβούνται, να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα που βρίσκουν μπροστά τους. «Υπάρχουν οι δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε στέλνοντας το μήνυμά του « Είμαστε κι εμείς εδώ στο Εργατικό Κέντρο να καταγγείλουν ό,τι βλέπουν μπροστά τους και τους ενοχλεί».

Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος