Κομοτηνή – Γ. Χατζηαθανασίου: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο απροστάτευτος μένει ο εργαζόμενος

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις» τόνισε ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργος Χατζηαθανασίου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για το εργασιακό νομοσχέδιο. «Περιλαμβάνει», όπως είπε, «ελάχιστα θετικά και περισσότερα αρνητικά» δήλωσε ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Όπως είπε, “ακόμη κι αν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, παρακάμπτεται και δίνει όλα τα ‘όπλα’ στα χέρια της εργοδοσίας. Κυρίως απροστάτευτος μένει ο εργαζόμενος ο ασυνδικάλιστος, δηλαδή το 90% των εργαζομένων στη χώρα μας, που εργάζεται σε χώρους χωρίς Σωματείο λόγω μειωμένου αριθμού εργαζομένων (κάτω των εννέα) στην επιχείρηση”.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου «η απελευθέρωση των ατομικών απολύσεων επίσης εισάγεται με το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τον επαναπροσλάβει. «Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να του δώσει τέσσερις μισθούς αποζημίωση και να μην τον προσλάβει ξανά. Μετά την πανδημία ειδικά στον ιδιωτικό τομέα οι εργασιακές σχέσεις είναι ‘ζούγκλα’» είπε.

Ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής προέβλεψε ότι «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Θα μας συνοδεύει σε όλο τον εργασιακό βίο και περισσότερο τους νέους», ενώ, όπως σημείωσε, «το δικαίωμα στην αποσύνδεση καταπολεμάται από τις εργοδοτικές οργανώσεις με κάθε τρόπο και είναι ένα από τα λίγα θετικά του νομοσχεδίου».

Ο κ. Χατζηαθανασίου κατέληξε λέγοντας πως «… εισάγονται πλήθος αντεργατικών διατάξεων, χρειάζεται καλύτερος έλεγχος κι όμως το ΣΕΠΕ ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί με καινούργιο προσωπικό για να λειτουργεί καλύτερα ανακοινώνεται ότι θα γίνει μια ανεξάρτητη αρχή… Ήδη το ΣΕΠΕ έχει πρόβλημα, με δύο μόνο εργαζόμενους, φανταστείτε με τι δυσκολία γίνονται οι όποιοι έλεγχοι».

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος