Κομοτηνή: Οι Φιλότεχνες παρουσιάζουν

Array

Μια βραδιά αφιερωμένη από τους “Φιλότεχνες” της Κομοτηνής σε όλη την Ελλάδα είναι η αποψινή. «Καλώς ανταμωθήκαμε φίλοι κι αγαπημένοι» το τραγούδι που θα ακουστεί πρώτο καλωσορίζοντας το κοινό. «Ένα ευχαριστώ στον κόσμο που θα έρθει απόψε να τραγουδήσει και να χορέψει μαζί μας» δηλώνει η “ψυχή” του Συλλόγου, ο ακούραστος χοροδιδάσκαλος Κυριάκος Αντωνίου.

Οι «Φιλότεχνες», με δύο μόλις χρόνια ζωής, «γεννήθηκαν από τη διάθεση και την ανησυχία κάποιων ανθρώπων να βελτιώσουν το κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό τους επίπεδο, » δηλώνει η Ιωάννα Αλμπανίδου, πρόεδρος των Φιλότεχνων και σημειώνει ότι «αυτό για να γίνει χρειάζεται κάθε μορφή τέχνης. Γι αυτό και οι «Φιλότεχνες» προσπαθούν να δώσουν τρόπο έκφρασης σε ανθρώπους που έχουν τις δημιουργικές αυτές ανησυχίες, γι αυτό και κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα κι όχι μόνο τμήμα παραδοσιακού χορού. Δύο χρόνια μετά είμαστε πολύ νέοι ακόμη. Προσπαθούμε άλλοτε με μικρά κι άλλοτε με μεγάλα βήματα.»

Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει στο Σύλλογό τους να έχουν πέντε τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες για όλα τα επίπεδα: Τμήμα παραδοσιακής χορωδίας. Τμήμα Εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων,( γκάιντα, καβάλι, ακορντέον, λαούτο και κρουστά). Τμήμα για κέντημα και για πλέξιμο. «Ο κόσμος τα έχει αγκαλιάσει με ενδιαφέρον κι αγάπη. Και κάποια από αυτά δημιουργήθηκαν γιατί ο κόσμος μας το ζήτησε. Θέλουμε να ακούμε τα μέλη του Συλλόγου μας και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ευχαριστημένα και κοντά μας δημιουργικά όσες περισσότερες ώρες γίνεται.» δηλώνει η κα Αλμπανίδου.

Διακόσιοι χορευτές στα βήματα της Παράδοσης

Διακόσια μέλη ανταμώνουν πολλές ώρες την εβδομάδα στο χώρο της Καπναποθήκης. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε να περάσουμε σε όλους τον πλούτο της παράδοσης» δηλώνει ο κ. Αντωνίου και μιλώντας για την αποψινή ετήσια εκδήλωσή του Συλλόγου μιλά για ένα σεργιάνι στην παράδοση, σε δώδεκα περιοχές της Ελλάδος με αρχή από τη Θράκη και κατάληξη εκεί. «Θα «περάσουμε» από Μακεδονία, από την Ήπειρο, από Μικρά Ασία. Θα είναι και η χορωδία του Συλλόγου και το μουσικό σχήμα «Οδρύσες», αλλά και ο δάσκαλος της σχολής, ο Δημήτρης Κυριακάκης » αποκαλύπτει ο κος Αντωνίου και προσθέτει « Κάναμε μεγάλο αγώνα για να βρούμε φορεσιές. Από φίλους Συλλόγους τα καταφέραμε. Τους ευχαριστούμε πολύ.» Και η πρόεδρος του Συλλόγου σπεύδει να προσθέσει σεμνά «Η παράδοση είναι η παρακαταθήκη που αφήνει η κάθε γενιά στην επόμενη. Ελπίζουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι κι εμείς στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης. »
Φώτο:Κυριάκος Αντωνίου – Ιωάννα Αλμπανίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος