Κομοτηνή – Ευθ. Καραπούλη: Η ιστορία μας είναι αλληλένδετη με την ιστορία του κόσμου

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της 19ης Απριλίου ως ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Κομοτηνή. Στην επίσημη Δοξολογία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, με παρουσία μόνο των προσκεκλημένων. Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε μέσα στον Ιερό Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής Ευθυμία Καραπούλη. Φέτος ο εορτασμός έλαβε ιδιαίτερη σημασία με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων.

Κομοτηνή – Ευθ. Καραπούλη: Η ιστορία μας είναι αλληλένδετη με την ιστορία του κόσμου«Δεν είναι μόνο η προσφορά των χρόνων προς τη χώρα μας που ξεκίνησε από υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, αλλά υποκινήθηκε από τον ελληνισμό της διασποράς», δήλωσε η κ. Καραπούλη μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες». Όπως είπε, «στη φύση και στη ζωή ισχύει ο νόμος της διατήρησης της ενέργειας. Αυτή η ενέργεια που ανακυκλείται σε μορφές ενέργειας που δίνονται συνέχεια και διατηρούνται σε διάφορα χρονικά επίπεδα της ζωής μας και σε πτυχές της ζωής μας. Αυτό συνέβη με τον ελληνικό λαό που έδωσε σε πληγέντες άλλων χωρών, σε αγωνιστές, σε πρόσφυγες κι αυτό εισέπραξε. Υπήρξαμε κι εμείς πρόσφυγες. Ταιριάζει στη νοοτροπία μας, στην πολιτιστική κληρονομιά και στη χριστιανική μας πίστη και επιβάλλεται από την αναγκαιότητα των φαινομένων της σύγχρονης εποχής στην κοινωνία των πολιτών».

Όπως τόνισε η κ. Καραπούλη, «αν δεν υπήρχαν προσωπικότητες μεγάλων ζωγράφων σήμερα, εμείς οι Έλληνες δε θα ξέραμε τους αγωνιστές της δικής μας ελευθερίας. Δεν είναι μόνο σε υλικό επίπεδο αλλά σε ένα άυλο επίπεδο που διαχέεται σε όλες τις εποχές η προσφορά των φιλελλήνων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η διδασκαλία της ιστορίας είναι ελλειμματική σε πολλά επίπεδα γενικώς και η τοπική ιστορία θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών». Τέλος, είπε ότι «η ιστορία μας είναι αλληλένδετη με την ιστορία του κόσμου -και οι άλλοι προσφέρουν όπως προσφέρουμε κι εμείς». Για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Το καλό πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή στη ζωή μας. Να αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε το καλό και το δίκαιο, και θα περιμένουμε την ανταπόδοση».

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος