Κομοτηνή: Έτοιμοι για τα Καλογιάννια

Κομοτηνή: Έτοιμοι για τα ΚαλογιάννιαΠυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των Σαρακατσάνων της Ροδόπης για την παρουσίαση του δρωμένου «Τα Καλογιάννια» την επόμενη Κυριακή. Μικροί και μεγάλοι υπό τις οδηγίες του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, του κου Γιώργου Νάκου προετοιμάζουν τον χώρο όπου βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός, στην διασταύρωση του Φαναρίου για να υποδεχτούν τους προσκεκλημένους τους, αλλά και πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή.

Κλήδονας ή Καλογιάννια ένα αρχαίο έθιμο
Κομοτηνή: Έτοιμοι για τα Καλογιάννια

Κλήδονας ή Καλογιάννια, είναι ένα αρχαίο έθιμο, που αναβιώνει στις 23 Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Γενέσιου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Έχει τις ρίζες του στους ειδωλολατρικούς χρόνους, με έντονα τα σημάδια της μαντείας. Σύμφωνα με τον κο Νάκο «τα ανύπαντρα κορίτσια, αφού μαζέψουν λουλούδια και δέσουν σ’ αυτά το δαχτυλίδι τους, τα τοποθετούν μέσα σε ένα μπακιρένιο σκεύος. Τραγουδώντας το τραγούδι του Αϊ Γιάννη γεμίζουν στη βρύση το σκεύος με νερό και όταν επιστρέψουν στις καλύβες μαζεύονται γύρω από την μπακιρένια κούπα και βγάζουν από το νερό το πρώτο λουλούδι. Το κορίτσι στο οποίο αντιστοιχεί το λουλούδι αυτό λεγόταν πως σύντομα θα παντρευόταν.»

Κομοτηνή: Έτοιμοι για τα Καλογιάννια
Ο κος Γιώργος Νάκος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Αυτό το τελετουργικό μαντείας θα έχουν την ευκαιρία οι προσκεκλημένοι να το δουν και στην συνέχεια να χορέψουν και να τραγουδήσουν με μουσικά σχήματα συλλόγων της περιοχή. Οι Σαρακατσάνοι θα ανταμώσουν με τους Πόντιους, καθώς θα είναι παρόντες σύλλογοι,  όπως: «Ο Λεπενιώτης» από την Ξάντη και ο «Ο Εύξεινος Πόντος» από την Κομοτηνή, κ.α.

Μπορεί οι Σαρακατσάνοι πια να μην εγκαταλείπουν τον κάμπο και τα χειμαδιά για να ανέβουν προς τα ψηλά βουνά, όπως έκαναν το Καλοκαίρι, ωστόσο, εξακολουθούν να αγαπούν το βουνό ή τα «ανταμώματα», μικρά και μεγάλα . Νομαδικά φύλα και κτηνοτρόφοι παλιά ήξεραν να χαίρονται τα τραγούδια και τα γλέντια. Έτσι και στο «Κλήδονα» μπροστά στα κονάκια, που αποτελούν το κατάλληλο σκηνικό, παρουσιάζουν ένα έθιμο που έλκει πάντα το ενδιαφέρον του κοινού, Σαρακατσάνων και μη.
Φώτο: Ο κος Γιώργος Νάκος ρεπορτάζ=κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος