Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 28-12-2016

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 28 Δ 2016
Eκκλησία

Λειτουργία για τους Μοναχικούς το της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς
Λειτουργία για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι θα τελέσει το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΜΑρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.
Συγκεκριμένα στις 10:30 μ.μ. θα τελεσθεί ο όρθρος του Μεγάλου Βασιλείου και δοξολογία για το νέο έτος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας της Μητρόπολης, η οποία θα μοιρασθεί στον κόσμο που θα παρευρίσκεται.
Μιλώντας από το ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Παντελεήμων, κάλεσε όλους τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, αλλά και όσοι είναι με τις οικογένειές τους και το επιθυμούν να κάνουν την αλλαγή του χρόνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
«Αν πετύχει το εγχείρημα θα το καθιερώσουμε, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε τους ανθρώπους τις Άγιες αυτές μέρες και να τους καλέσουμε να μετέχουν και στα Θεία Μυστήρια».
Μάλιστα την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα θα βρίσκονται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τα Τίμια Δώρα των Μάγων-Χρυσό, Σμύρνα και Λιβάνι-, τα οποία θα παραμείνουν για προσκύνημα έως τις 3 Ιανουαρίου.

Κοινωνικό έργο Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης ήταν πολύ λακωνικός στεκόμενος στις δράσεις Αλληλεγγύης της Μητρόπολης και στο Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς αποτελείται από γυναίκες και άντρες εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν στο να υλοποιηθούν οι δράσεις Αλληλεγγύης της Μητρόπολης, όπως το μοίρασμα 500 κουλουριών, που είναι προσφορά των Αρτοποιών της Κομοτηνής, για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, τα δύο τραπέζια Αγάπης, αλλά και άλλες δράσεις για τους άπορους συμπολίτες μας.
Ευχόμενος για το νέο έτος ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στο μεγάλο κενό της Αγάπης που υπάρχει, όπως και της Πίστης και ευχήθηκε να καλυφθεί η μεγάλη απόσταση για αυτά τα δύο στοιχεία μέσα στο 2017.

Πρωτογενής Τομέας
Μέτρα για τα κρούσματα ευλογιάς στην Λέσβο
Μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων Ευλογιάς των προβάτων, στις 09/12/2016, στην Μυτιλήνη, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα:
Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το νησί σε περιοχές της ΠΑΜΘ για οποιονδήποτε λόγο
Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το τις περιοχές της ΠΑΜΘ καθώς και η επίσκεψη κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο νησί.
Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων της ΠΑΜΘ, προσώπων, υλικών, μέσων και οχημάτων, που δεν σχετίζονται άμεσα με την εκμετάλλευση και θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταφέρουν τον ιό της Ευλογιάς
Εάν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αγόρασαν ή πούλησαν ζώα από ή σε εκμεταλλεύσεις της Μυτιλήνης, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών από τις 9/12/2016 , να ενημερώσουν άμεσα τις Κτηνιατρικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν τις εν λόγω εκμεταλλεύσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, για την προστασία των εκτροφών τους, να συνεργάζονται και να ειδοποιούν έγκαιρα τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Παράταση προγράμματος Νέων Αγροτών
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο Υπομέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» θα πρέπει έως και τις 9-1-2017, να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

Επιχειρήσεις

Xάλκινο Βραβείο στην επιχείρηση EGEnergy για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας
Σημαντική διάκριση έλαβε η ατομική επιχείρηση της Ελένης Γκαράκη, EGEnergy, που έχει έδρα στη Κομοτηνή, αποσπώντας το ΧΑΛΚΙΝΟ Βραβείο (ΒRONZEAward) στην ενότητα Sustainable Business, ως μια εταιρεία πρότυπο περιβαλλοντικής προστασίας & αειφορίας δραστηριοποιούμενη στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των “Environmental Awards 2016” (www.environmentalawards.gr).
Τα “Environmental Awards” επιβραβεύουν τις καλύτερες πρακτικές αξιοποίησης διαδικασιών και πρωτοβουλιών για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και καινοτόμα βιώσιμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης, από Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Η απονομή των φετινών βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο AthenaeumInter Continental στην Αθήνα.
Η EGEnergyέχει κύρια δραστηριότητα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ηλιακής ενέργειας χωρίς την εκπομπή κανενός είδους ρύπου. Πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση που δραστηριοποιήθηκε στην πράσινη ενέργεια εν μέσω οικονομικής ύφεσης, πολιτικής και οικονομικής αστάθειας υλοποιώντας παράλληλα δράσεις για την καλύτερη περιβαλλοντική της επίδραση. Σήμερα διαθέτει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 39,6 kWp, όντας μια μικρή πράσινη επιχείρηση που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.
Αυτοδιοίκηση
Ολοκλήρωση καμπάνιας για την προβολήτης ΠΑΜ-Θ στην Κων-πολη
Ολοκληρώθηκε η καμπάνια για την προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο διαδίκτυο, με ιδιαίτερη στόχευση την αγορά της Κωνσταντινούπολης στη Τουρκία, με θεματικά banner (GDN και Native adv) σε ενημερωτικές διαδικτυακές σελίδες μέσων με μεγάλη επισκεψιμότητα, που αφορούσαν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τα οποία “οδηγούσαν” στην τουριστική σελίδα μας ‘’ www.emtgreece.com ‘’ , στην μεταφρασμένη στα Τουρκικά έκδοση της, με αποτέλεσμα περίπου 1.300.000 θεάσεις ανά μήνα.

Οι Τούρκοι προτιμούν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όχι μόνο τη θερινή περίοδο, αλλά υπάρχει προσέλευση τους και τους 12 μήνες του χρόνου. Είναι μία πηγή προέλευσης επισκεπτών για την οποία το 2017 η Περιφέρεια θα εντείνει τις δράσεις προβολής και προσέγγισης. Άξονας οι πολύπλευρες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να απολαύσει και τις 4 εποχές: (Τόπος (ξεχωριστός χαρακτήρας, διασκέδαση, γαστρονομία, αγορά) – Παρθένα Φύση (δραστηριότητες υπαίθρου) – Πολιτισμός) με σκοπό την ενδυνάμωση της 12μηνης επισκεψιμότητας τους.

Πέρα από τις δράσεις προβολής, το Τουρκικό κοινό, εκτίμησε τις προσπάθειες που η Περιφέρεια ξεκίνησε, με τον αείμνηστο Γ Παυλίδη, για την δυνατότητα χορήγησης Βίζας 72 ωρών και τη χρηματοδότηση δημιουργίας επιπλέον λωρίδων εισόδου ΙΧ οχημάτων στην Ελλάδα στο συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου. Προσπάθειες οι οποίες θα συνεχισθούν με αίτημα την βελτίωση κτιριακών και λειτουργικών υποδομών στους Κήπους. Θετικό είναι ότι ο συνοριακός σταθμός Καστανιών Έβρου, αυτή την εποχή ανακατασκευάζεται και βελτιώνεται, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που έχει και την κατά νόμο ευθύνη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Αγορά Εργασίας
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 23.000 ανέργων, 29-64 ετών
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (Training Voucher) και αφορά σε συνολικά 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της Οικονομίας.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και έχουν ολοκληρώσει είτε α) υποχρεωτική έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε β) προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
Μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα http://voucher.gov.gr.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών και θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση 500 ωρών (περίπου 5 μήνες) σε επιχειρήσεις κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τη λήξη της επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε 10.000 από τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Σύλλογοι
Εκδήλωση της Χορωδίας του πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου
Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου στις 19:00 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου σύλλογός μας πραγματοποιεί εκδήλωση της χορωδίας του, φιλοξενώντας άλλες 3 χορωδίες της Περιφέρειας.

Εκδήλωση βράβευσης φοιτητών Συλλόγου Σαρακατσάνων
Ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων πραγματοποιεί την Τρίτη τρεις Ιανουαρίου την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των μαθητών Σαρακατσάνικης καταγωγής, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στις 6 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση εκτός από τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα βραβευθούν και αριστούχοι μαθητές όλων των τάξεων της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης
(από 1η Γυμνασίου μέχρι 3η Λυκείου) της εκπαιδευτικής περιόδου 2015-2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως ομιλία σχετική με την Σαρακατσάνικη φορεσιά ως έκθεμα στα Μουσεία του κόσμου, θα αναπτύξει η Δρ Νάγια Δαλακούρα,Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος.

Αστυνομικό Δελτίο
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω έργων στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας
Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από και προς τον οικισμό του Τυχηρού λόγω έναρξης των εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Κάθετος άξονας 75 Εγνατίας Οδού: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουργανικά Σύνορα – Ολοκλήρωση Ανατολικής χάραξης από, που αστυνομεύεται από το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από και προς τον οικισμό Τυχηρού μέσω της οδού Α/Δ2.
Η ισχύς της απαγόρευσης θα είναι έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος