Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 27-12-2016
Κοινωνία
Ζεστός ο εορτασμός Θείας Γέννησης και στη Ροδόπη
Με κάθε τιμή και ιεροτελεστία γιορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα και στη Ροδόπη, με τους πιστούς να συμμετέχουν στην υμνολογία των ημερών για το Θείο Βρέφος που γεννιέται για φέρει την Αγάπη, την Ειρήνη και Ελπίδα.
Κοντά στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται τέτοιες μέρες στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και στο Γηροκομείο βρέθηκε ανήμερα Χριστούγεννα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, για να τους ευλογήσει και ανταλλάξει ευχές, μεταξύ αυτών και ταχεία ανάρρωση.
Αγορά
Φθηνότερο το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Φθηνότερο το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, υποστηρίζουν οι κρεοπώλες της Κομοτηνής.Πιο συγκεκριμένα για τις τιμές των κρεάτων φέτος είναι φθηνότερες απ ότι πέρυσι, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο των κρεοπωλών Αλέξη Τρίχα φέτος η γαλοπούλα πωλείται στα 7 και 8 ευρώ από 8,94 που ήταν πέρυσι.
Το χοιρινό πωλείται από 3,5 μέχρι 5,5 ευρώ το κόντρα φιλέτο.Η παραδοσιακή μπάμπω πωλείται 6 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνταν προς 8,80 ευρώ, τα λουκάνικα 6 ευρώ το κιλό και το αρνάκι και κατσικάκι από 9,50 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι φέτος πωλείται 7,50 ευρώ το κιλό.

Υγεία-Περιβάλλον
Εντοπίστηκε ιός της Γρίππης των Πτηνών σε έναν κύκνο στο δέλτα του ποταμού Έβρου και οι πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται μάλλον για τον υπότυπο Η5Ν8.
Λόγω των επανειλημμένων κρουσμάτων της νόσου στην βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς και ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μεγαλώνει ο αριθμός των μεταναστευτικών πτηνών που θα έρχονται για να διαχειμάσουν στην περιοχή μας, η Δνση Κτηνιατρικής ανακοίνωσε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πτηνοτροφικού κεφαλαίου:
Σε ότι αφορά τα Οικόσιτα πουλερικά:
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ)
σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υδροβιότοπους.
Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Σε ότι αφορά τα Πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων ή ελευθέρας βοσκής−βιολογικής εκτροφής
Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφομένων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά.
Να περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων.
Να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα
ΝΑ διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών και των κτιρίων
Επίσης Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών) .
Τέλος σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία, παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια. Σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού παρακαλούμαι να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές
Πρωτογενής Τομέας
Μέτρα για τα κρούσματα ευλογιάς στην Λέσβο
Μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων Ευλογιάς των προβάτων, στις 09/12/2016, στην Μυτιλήνη, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα:
Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το νησί σε περιοχές της ΠΑΜΘ για οποιονδήποτε λόγο
Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το τις περιοχές της ΠΑΜΘ καθώς και η επίσκεψη κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο νησί.
Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων της ΠΑΜΘ, προσώπων, υλικών, μέσων και οχημάτων, που δεν σχετίζονται άμεσα με την εκμετάλλευση και θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταφέρουν τον ιό της Ευλογιάς
Εάν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αγόρασαν ή πούλησαν ζώα από ή σε εκμεταλλεύσεις της Μυτιλήνης, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών από τις 9/12/2016 , να ενημερώσουν άμεσα τις Κτηνιατρικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν τις εν λόγω εκμεταλλεύσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, για την προστασία των εκτροφών τους, να συνεργάζονται και να ειδοποιούν έγκαιρα τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Παράταση προγράμματος Νέων Αγροτών
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο Υπομέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» θα πρέπει από σήμερα έως και τις 9-1-2017, να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

Εγγραφές για προγράμματα Αγροτικής Εκπαίδευσης
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την έναρξη των εγγραφών σεμιναρίων αγροτικής εκπαίδευσης της A περιόδου του 2017 από 2 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2017.
Το κόστος των σεμιναρίων διάρκειας 120 ωρών είναι 180 €, ενώ για τα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών είναι 140 €.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα πραγματοποιήσουν εγγραφή και θα καταβάλουν τα δίδακτρα από 2/1/2017 έως και τις 16/1/2017 θα επωφεληθούν ειδικής έκπτωσης που διαμορφώνεται στα 150 € και 120 € αντίστοιχα.
Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΙΓΕ (www.ige.gr)

Αυτοδιοίκηση
Κέντρο κοινότητας θα λειτουργήσει στους Δήμους της ΠΑΜ-Θ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εντάχθηκαν δέκα δράσεις που αφορούν Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους Κομοτηνής, Δράμας , Θάσου, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ιάσμου, Παρανεστίου, Μύκης , Παγγαίου, Κάτω Νευροκοπίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 3.647.026,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Αστυνομικό Δελτίο
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω έργων στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας
Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από και προς τον οικισμό του Τυχηρού λόγω έναρξης των εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Κάθετος άξονας 75 Εγνατίας Οδού: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουργανικά Σύνορα – Ολοκλήρωση Ανατολικής χάραξης από, που αστυνομεύεται από το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από και προς τον οικισμό Τυχηρού μέσω της οδού Α/Δ2.
Η ισχύς της απαγόρευσης θα είναι έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος