ΕΡΤ Κομοτηνής: Δελτίο ειδήσεων 19-10-2016

Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων

ΔΠΘ
Καταγγελίες για κλίμα εκφοβισμού στο ΔΠΘ και η απάντηση του Πρύτανη Καραμπίνη
Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλουν επωνύμως αρκετοί καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και δημοσιεύματα η διοίκηση του νυν πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη στοχοποιεί μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που τόλμησαν δημοσίως να εκφέρουν διαφορετική άποψη, αμφισβητώντας τα έργα και τις ημέρες της σημερινής πρυτανικής αρχής. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια απόπειρα «εξόντωσης», ηθικής και οικονομικής, πολλών διαφωνούντων με το σύστημα εξουσίας που επικρατεί στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο. Διατάσσονται αλλεπάλληλες Ε.Δ.Ε. εναντίον ακαδημαϊκών, καθηγητές παραπέμπονται για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονται στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονται, άνθρωποι στέλνονται στους τοπικούς εισαγγελείς, που με τη σειρά τους προθύμως διατάσσουν έρευνες για υποτιθέμενες παρατυπίες.
Ο κ. ΚΑραμπίνης αποκαλύπτει ότι κλήθηκε να διερευνήσει καταγγελία από το γραφείο του πρωθυπουργού για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

“Όφειλα να στείλω στον εισαγγελέα υποθέσεις με αποχρώσες ενδείξεις διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων” τονίζει ο πρύτανης του ΔΠΘ. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, αναφέρεται στις κατηγορίες που υπήρξαν για το πρόσωπό του σε ρεπορτάζ εφημερίδας σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων του πανεπιστημίου, και υποστηρίζει ότι αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών του, είναι η προάσπιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στην διαχείριση των πόρων του πανεπιστημίου.

Απαγγελίες κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος καθηγητών του ΔΠΘ
Ο πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρει ότι για τον καθηγητή Σπύρο Ραψωμανίκη, ο εισαγγελέας έχει απαγγείλει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ για τον καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη από πραγματογνωμοσύνες της Επιτροπής Ερευνών, αμφισβητείται ένα ποσό πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Για τις αναφορές του προέδρου του συμβουλίου του ιδρύματος Γιώργου Παναγιωτόπουλου, που περιλαμβάνεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος για αδυναμία λειτουργίας του οργάνου μετά από παραιτήσεις πολλών μελών του, ο Αθ. Καραμπίνης απαντά ότι «τα πεπραγμένα του συμβουλίου του ιδρύματος, αυτά τα δύο χρόνια δείχνουν ότι με το μόνο που είχε ασχοληθεί, ήταν να ελέγχει τον πρύτανη ή όχι. Ούτε για την προοπτική ούτε για την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου».

Υπό κατάληψη τελεί το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ
Υπό κατάληψη τελεί το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ από την περασμένη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ο λόγος όπως λέει η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Κοινωνικής διοίκησης η Σαρα Μαυρίδου είναι ότι προσλαμβάνονται πλέον όλο και λιγότεροι φοιτητές με κατεύθυνση την Κοινωνική εργασία ώστε να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.
Μεταξύ άλλων οι φοιτητές του τμήματος εξηγούν ότι ενώ υπάρχει η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμων και σ ταθερών εποπτών για την πρακτική άσκηση, τόσο καιρό προσλαμβάνονται λιγότεροι απ όσους πραγματικά χρειάζονται για τους φοιτητές που δηλώνουν την κατεύθυνση της Κοινωνικής εργασίας.
Ως απόρροια της κατάστασης αυτής η συνέλευση καθηγητών του τμήματος αποφάσισε την επιβολή κριτηρίων μαθημάτων για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης και φέτος προστέθηκε περιορισμός ακόμη και στους φοιτητές που θα μπαίνουν στην κατεύθυνση της κοινωνικής εργασίας.

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών
Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας σήμερα στις 18.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ενώ θα ακολουθήσει βράβευση του φοιτητή/φοιτήτριας που εισήχθη 1ος και παρουσίαση του Τμήματος.
Πρωτογενής Τομέας

Ενίσχυση 241 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 12.000 νέων αγροτών
Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα (www.agrotikianaptixi.gr) η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.
Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Eκπαίδευση
«Πρόσκληση συμμετοχής σε εργαστήριο του ΚΠΕ Μαρώνειας για τα τοπικά προϊόντα

Το ΚΠΕ Μαρώνειας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», της Πράξης: «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Τα προϊόντα του τόπου μας».
Η δράση θα λάβει χώρα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 11:00 έως 15:00 στο χώρο του ΚΠΕ Μαρώνειας και απευθύνεται σε ενήλικες εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην δράση θα γίνει από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά έως και σήμερα 2016 στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Μαρώνειας www.kpemaronias.gr.

ΕΛΑΣ
Aιμοδοσία Αστυνομικών για την ημέρα του Αγίου Αρτεμίου
Σήμερα με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου και της Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία από το προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ξάνθης, στα κατά τόπους νοσοκομεία ως εξής :

Στις 10:00 το πρωΐ Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στις
11:00 το πρωΐ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Σώματα Ασφαλείας
Έκθεση Πυροσβεστικού εξοπλισμού και πυροπροστασίας στην Ξάνθη
Το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν στη Καπναποθήκη την 1η Έκθεση Πυροσβεστικού Εξοπλισμού και ενημέρωσης σε θέματα πυροπροστασίας από σήμερα και για τρεις μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε καθημερινή βάση από τις 10 μέχρι τις 12 θα υπάρχει παρουσίαση σε υπολογιστή για τα σχολεία της περιοχής.

Περιβάλλον
Ημερίδα για τη σήμανση προϊόντων
Σήμερα στις 7 και μισή θα πραγματοποιηθεί στην Χρυσούπολη ημερίδα για το σήμα ποιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του φορέα, Μάνος Κουτράκης, αναφερόμενος στις δράσεις του.
«Το σήμα ποιότητας αποτελεί σημείο διάκρισης των προϊόντων έναντι άλλων, καθώς σηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο, πως γίνονται πράξη οι φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες των Αγροτών, αλλά και των φορέων του Τουρισμού.

Διέσωσαν νεαρό τραυματισμένο ζαρκάδι από το Δασαρχείο Ξάνθης
Ένα νεαρό τραυματισμένο ζαρκάδι, εντόπισαν οι άνθρωποι του Δασαρχείου Ξάνθης. Για τη σωτηρία του οργανώθηκε διακομιδή από την Ξάνθη μέχρι το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Εκεί επιλήφθηκαν οι κτηνίατροι που κατάφεραν να περιθάλψουν το σπάνιο ζώο.

Πολιτισμός
“Πνοή ζωής” στην προβολή της Πέμπτης από Φ.Ε.Ξ. και Ε.Λ.Μ.Ε.
Την ταινία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “Πνοή ζωής” των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου και συζήτηση με τους σκηνοθέτες θα παρακολουθήσουν όσοι συμμετάσχουν στην καθιερωμένη “προβολή της Πέμπτης” από Φ.Ε.Ξ. και Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης στις 20 Οκτωβρίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Με τη σημείωση “έχουν μείνει λίγες θέσεις. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 25421”, η Φ.Ε.Ξ.

Τμήματα αρχαίων Ελληνικών
Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) και Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης θα λειτουργήσουν και φέτος στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με διδάσκοντα καθηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο, Φιλόλογο-Συγγραφέα. Σήμερα γίνεται η αρχή. Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 θα είναι ο Φιλοσοφικός Λόγος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα

Λιμενικό
Κατέσχεσαν 900 κιλά ακατάλληλα όστρακα στο Πόρτο Λάγος
Οκτακόσια ενενήντα οκτώ κιλά όστρακα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Πόρτο Λάγος.
Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την οικεία Λιμενική Αρχή και από την Ειδική Ομάδα Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, εντόπισαν Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό έναν 50χρονο, ο οποίος μετέφερε ποσότητα ύποπτων οστράκων.
Από το Β΄ Λιμενικό τμήμα Πόρτο Λάγος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 50χρονος, ενώ κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα των οστράκων η οποία θα καταστραφεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος