Κομοτηνή: Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στον χώρο της καθαριότητας

Βρίσκουν τη δουλειά «από στόμα σε στόμα», όπως αναφέρουν, τη θεωρούν «δύσκολη», ωστόσο, βλέπουν και τα θετικά της «την τελειώνεις πριν οι άλλοι ξεκινήσουν με τις δικές τους». Εργαζόμενοι σε συνεργεία καθαριότητας ή σε «συνεργεία» που οι ίδιοι δημιουργούν, άλλοτε με μέλη της ίδιας τους της οικογένειας κι άλλοτε από κοινού με φίλους.

Τους συναντήσαμε ξημερώματα στο κέντρο της πόλης. «Η ανάγκη του βιοπορισμού» δήλωσαν στο www.ertnews.gr κι αναφερόμενοι στα ζητήματα του δικού τους εργασιακού χώρου ανέφεραν: «Είναι δύσκολη δουλειά, συνήθως ο κόπος δεν πληρώνεται. Η μαύρη εργασία κυριαρχεί στον δικό μας χώρο» δηλώνουν και προσθέτουν ότι αρκετοί από τους συναδέλφους τους καθαρίζουν πέντε και έξι διαφορετικούς χώρους καθημερινά με εντελώς διαφορετικές συμφωνίες με τους εργοδότες τους για την κάθε μια από αυτές.
Εργαζόμενοι σε καταστήματα, σε υπηρεσίες, σε ιατρεία, σε πολυκατοικίες, σε σπίτια. Δουλειές που πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και πιο γρήγορα. Ξεκινούν εργαζόμενοι «προσωρινά μέχρι να βγει κάτι καλύτερο» και παραμένουν χρόνια στον ίδιο χώρο.
Αίτημα των παλαιότερων η οργάνωσή τους σε Σωματείο. Όπως χαρακτηριστικά λένε: «Τρέμουν στην ιδέα μην αρρωστήσουν», όσοι δουλεύουν ανασφάλιστοι χάνουν δύο φορές το μεροκάματό τους λένε κι εξηγούν «και δαπάνη για ιατρό-φαρμακευτική κάλυψη και απώλεια χρημάτων ή ακόμη και της ίδιας της συμφωνίας εάν δεν επανακάμψεις γρήγορα».
Είναι κανόνας, όπως λένε, η τήρηση της συμφωνίας, «ό,τι συννενοούμαστε, πληρωνόμαστε» ωστόσο, «δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις». Σύμφωνα με τους παλιότερους θα ήταν χρήσιμη μια υπηρεσία που θα τους ενημέρωνε για σχετικά αιτήματα καθαρισμού, ώστε και γρήγορα να βρίσκουν νέους χώρους και χρόνο για αναζήτηση να μην χάνουν. Παρατηρούν όπως λένε χρόνο το χρόνο και ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν εργασία στο χώρο τους να αυξάνεται λόγω της ανάγκης για δουλειά και οι προσφερόμενες ευκαιρίες να μειώνονται. «Συνήθως εκεί που καθαρίζαμε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα έναν χώρο, τώρα γίνεται μια (1) με εξαίρεση τα καταστήματα αναψυχής όπου η καθαριότητα είναι καθημερινή» εξηγούν και συνεχίζουν την εργασία τους. Πριν το ξημέρωμα θα πρέπει να έχουν τελειώσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος