Κομοτηνή: Εργαζόμενες γυναίκες, σύζυγοι, μητέρες και νοικοκυρές

Δουλειά στο σπίτι. Δουλειά – τι άλλο;- και στον εργασιακό τους χώρο. Εργαζόμενες γυναίκες, σύζυγοι, μητέρες και νοικοκυρές.

«Όπως πολλές άλλες γυναίκες» σημειώνουν στο www.ertnews.gr. και προσθέτουν το οκτάωρο της δουλειάς που μπορεί να γίνει κι εννιάωρο και η δουλειά στο σπίτι, που ποτέ κανείς δεν μετρούν τις ώρες, αλλά που πάντα περιμένει εκείνες.

«Δύσκολος ο συνδυασμός;» ρωτάμε και καταγράφουμε τη βεβαιότητα στην απάντησή τους: «Όταν κανείς θέλει, τα συνδυάζει όλα». Αποτιμώντας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σημειώνουν ότι: «Πολλά έχουν αλλάξει, αλλά και άλλα έχουν παραμείνει ίδια». Στέκονται: «Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στην ακρίβεια του super market. Στην έλλειψη δομών που θα στηρίζουν περισσότερο τις γυναίκες μητέρες και στην αλλαγή νοοτροπίας που μερικές φορές γίνεται με το «σταγονόμετρο»».

«Μερικές φορές βοηθάνε και οι σύζυγοι» σημειώνει στο www.ertnews.gr. η κα Ελένη εργαζόμενη 25 χρόνια, σύζυγος 30 και προσθέτει ότι: «Σήμερα όσες γυναίκες εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αυτό που νιώθουν είναι εργασιακή ανασφάλεια». Προτρέπει, όμως, τις νέες που τώρα βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής: «Να προσπαθήσουν να βρουν μια δουλειά, να βγουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν τη δική τους οικονομική ανεξαρτησία» και παρατηρεί με προβληματισμό ότι: “υπάρχουν γυναίκες που τρέχουν από τη μια δουλειά στην άλλη».
Παρατηρούν με έκπληξη τις τιμές στα super market να ανεβαίνουν. «Αλλάζουν μέρα τη μέρα» λένε και με τα λίγα οι πιο έμπειρες προσπαθούν να φτιάξουν πολλά στο νοικοκυριό τους. Υπολογίζουν τις μέρες μέχρι την επόμενη πληρωμή, βάζουν στην άκρη για την προμήθεια του πετρελαίου και μεριμνούν για την πληρωμή των λογαριασμών. Και όταν χρειαστεί, στηρίζονται σε μια άλλη γυναίκα, τη μητέρα τους. «Τι θα ήθελαν να αλλάξει;» τις ρωτάμε και τις ακούμε να απαντούν ζητώντας αρχικά όχι κάτι για εκείνες, αλλά για τα παιδιά, τους νέους: «Να μπορούν να βρουν δουλειά, να μην κάθονται στο σπίτι και στα cafe άπραγα και στενοχωρούν τους γονείς τους». Και για τις νέες γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια:Δομές και στήριξη.

Εργαζόμενες γυναίκες, σύζυγοι, μητέρες και νοικοκυρές στην Κομοτηνή, που όταν ανταμώνουν μεταξύ τους όλο και κάτι αστείο θα θυμηθούν να μοιραστούν γνωρίζοντας να συνδυάζουν πίκρες και χαμόγελα, «αφού», όπως λένε: «Έτσι είναι η ζωή».
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος