Κομοτηνή: Έρευνα για την Ποντιακή Διατροφή από τη Χρύσα Μαυρίδου

Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην εποχή προ του κορονοϊού, το ενδιαφέρον των κατοίκων του Θρυρολίου με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» ήταν στραμμένο στην διάσωση και ανάδειξη της Ποντιακής Κουζίνας. Ο κορονοϊός, η πανδημία και τα μέτρα προστασίας μπορεί να άλλαξαν πολλά δεν κατάφεραν, όμως, να αλλάξουν το νοιάξιμο των υπευθύνων του Συλλόγου για την Παράδοση.

«Πάντοτε αναζητούσαμε απαντήσεις στο ερώτημα : «Ποιο θα είναι το μέλλον της Ποντιακής Διατροφής;» βλέποντας τα αποτελέσματα στις προσπάθειες μας να είναι πολύ ενθαρρυντικά συνεχίσαμε» δήλωσε η κα Μαυρίδου μιλώντας σήμερα (31-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με αφορμή τη συμμετοχή της σε διαδικτυακό διεθνές συνέδρια με θέμα: «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού Βίωμα και Γνώση».
Όπως εξήγησε η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου παρουσίασε έρευνα που εκπόνησε η ίδια με δείγμα τριάντα άτομα, ηλικίας 20 έως 55 ετών, όλοι τους κάτοικοι του χωριού. Οι ερωτήσεις της αφορούσαν στην ποντιακή διατροφή. «Οι νέοι γνωρίζουν το Ποντιακό Φαγητό. Κι όταν ακόμη δεν θυμόταν το όνομα, όταν τους το περιέγραφα, αμέσως το αναγνώριζαν. Φορέας της Ποντιακής διατροφής είναι η ίδια η γιαγιά. Σε όποιο σπίτι υπάρχει η γιαγιά ακόμη μαγειρεύονται ποντιακά φαγητά. Την σκυτάλη την έχει πάρει και η μητέρα και έτσι συνεχίζεται ακόμη να μαγειρεύονται ποντιακά φαγητά στα σπίτια όπου δεν υπάρχουν γιαγιάδες».

Κομοτηνή: Έρευνα για την Ποντιακή Διατροφή από τη Χρύσα ΜαυρίδουΣημαντικό επίσης ρόλο στη διάσωση – διάδοση του Ποντιακού Φαγητού παίζει και ο Σύλλογος. Αλλά και πολλά νέα κορίτσια συνεχίζουν να μαγειρεύουν ποντιακό φαγητό. «Τα ζυμαρικά είναι στην πρώτη τους επιλογή: Τα πισία, τα ωτία και τα πιροσκί» ανέφερε η κα Μαυρίδου η οποία με τους συνεργάτες της, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία παρουσίασαν την ποντιακή κουζίνα. «Παρότι έχουμε μια πληθώρα ποντιακών επιλογών η ποντιακή διατροφή δεν έχει θέση στο τραπέζι των νέων στο σύνολό της τους. Υπάρχουν κάποιες επιλογές που αρέσουν περισσότερο, όπως η αριστέ , που είναι γρήγορη, εύκολη επιλογή και γι αυτό την έχουν συχνά στο τραπέζι».
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα στο ερώτημα: «Μεταξύ του έτοιμου φαγητού και του ποντιακού ποιό θα προτιμούσαν;» απάντησαν το Ποντιακό Φαγητό. Δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης σε δύο επιλογές, την κρέμα από τσουκνίδες και τα κοχλίδια (σαλιγκάρια) «δεν έδειξαν να τα συμπαθούν», όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Μαυρίδου προσθέτοντας πως «τα άλλα εκδήλωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν να τα μαγειρεύουν».
Στην εποχή προ του κορονοϊού είχαν συμφωνήσει να ανταμώνουν μια- δύο φορές στο Σύλλογο και να πραγματοποιούν σεμινάρια Ποντιακής μαγειρικής κουζίνας. Κάτι που θα κάνουν σίγουρα μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας.
Τέλος, κάλεσε όλους και όλες «Να μην πάψουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν» Καλώντας τους να κάνουν σχέδια. «Να φροντίσουμε να είμαστε γεροί και για την επόμενη μέρα» είπε προσθέτοντας «Να μαγειρεύετε φαγητά που σας συνδέουν με την μνήμη της ιστορίας σας».
Φώτο: Χρύσα Μαυρίδου συνέντευξη – κείμενο –φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος