Κομοτηνή: Οι ερασιτέχνες αλιείς στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Array

Ολοένα και λιγότερα είναι τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Ιωσήφ Μεϊμαρίδη. Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος αριθμεί 150 μέλη, αλλά, «όσο περνά ο καιρός, τα μέλη μας μειώνονται» δηλώνει ο κος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση των οικονομικών απαιτήσεων για τους ερασιτέχνες αλιείς είναι η κύρια αιτία της μείωσης . «Η φορολογία των σκαφών, το κόστος των καυσίμων, η ακρίβεια των εργαλείων ψαρέματος, όλα είναι ακριβά» δηλώνει και χαρακτηρίζει την αλιεία «πολύπαθες αντικείμενο».

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κος Μεϊμαρίδης ο κάθε ασχολούμενος, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης έχει τη δική του άποψη. «Εμείς, ως Σύλλογος, σεβόμαστε πάνω από όλα τον επαγγελματία. Οι επαγγελματίες αλιείς βγάζουν το μεροκάματό τους, εμείς κάνουμε το χόμπι μας. Αλλά, τόσο οι επαγγελματίες, όσο και στην ερασιτέχνες έχουν τις δικές τους ευθύνες . Όλοι δεν θέλουν να θιχτούν τα δικά τους συμφέροντα. » Παράδειγμα αλόγιστης αλιείας είναι η τακτική που εφαρμόζουν πολλοί από τους ιδιοκτήτες μηχανοτράτων. «Όταν μια τράτα αλιεύει σχεδόν χωρίς περιορισμούς, δεν παύει παρά να κάνει ζημιά.»

Σύμφωνα με τον έμπειρο Πρόεδρο, ένας καλός ερασιτέχνης ψαράς έχει κι αυτός τις δικές του ευθύνες: Πρώτον, σέβεται το περιβάλλον. Δεύτερον, σέβεται τη θάλασσα και τρίτον, σέβεται το ψάρι. Αυτή την εποχή, λόγω της ζέστης, τα ψάρια έχουν «σκορπίσει» και λιγοστεύουν. Λιγότεροι είναι οι Κολιοί, τα «τσαπαριά», οι Μουρμούρες. Ωστόσο, η αγαπημένη ενασχόληση για τους ερασιτέχνες αλιείς συνεχίζεται. Όσον αφορά το μήνυμα που επιλέγει ο πρόεδρος τους να στείλει; «Σεβασμό στον αλιευτικό πλούτο για να αφήσουμε κι εμείς, ό,τι βρήκαμε, στα παιδιά μας. Το μικρό ψάρι πρέπει να επιστρέφει στη θάλασσα. Πρέπει να βρούνε ψάρια και οι επόμενες γενιές, όπως εμείς βρήκαμε από τους μπαμπάδες μας.»
Φώτο: Ιωσήφ Μεϊμαρίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος