Κομοτηνή: Επτά χρόνια μετά το νέο επαγγελματικό τους ξεκίνημα αποτιμούν την προσπάθεια

Με πελάτες σταθερούς: συνταξιούχους, πρωινούς εργαζόμενους, διερχόμενους βιαστικούς… Στις εισόδους της πόλης προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένα έξοδα από τη μια κι αβεβαιότητα για το αύριο από την άλλη. «Πονοκέφαλος» τα έξοδα λειτουργίας που χρόνο το χρόνο αυξάνονται σε αντίθεση με την κίνηση και την κατανάλωση που μειώνεται.

Όταν έμειναν άνεργοι πριν επτά χρόνια σκέφτηκαν να κάνουν κάτι δικό τους… Εκείνος εργαζόμενος ως οδηγός φορτηγού και εκείνη εργαζόμενη σε βιομηχανία ένδυσης. Και οι δύο άνεργοι μετά από πολλά χρόνια δουλειάς. «Ήταν δύσκολα, αλλά το προσπαθήσαμε» λένε στο www.ertnews.gr και σημειώνουν πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά τους: «Δυστυχώς, η κίνηση είναι μειωμένη και η κατανάλωση στο μισό».
Κύριος «βραχνάς» ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος όπως τονίζουν. «Από 400 ευρώ πήγαμε στα 1150. Κάνουμε όσο μπορούμε περικοπές, βγάζουμε από τις μ πρίζες, ωστόσο, η αύξηση στο λογαριασμό φαίνεται» δηλώνουν και στέκονται στις παρατηρήσεις και τα σχόλια των πελατών τους που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά τους: «Παραπονιούνται για την ακρίβεια. Ο κόσμος έχει αυξημένες ανάγκες, τον καταλαβαίνουμε» σημειώνουν.
Αναφέρονται στην ανάγκη στήριξης των νέων επαγγελματιών, «θα πρέπει να δίνεται μια στήριξη, ένα είδος βοήθειας στο ξεκίνημά τους, ανεξάρτητα από την ηλικία που έχουν», σημειώνουν στο ξεκίνημα της ημέρας τους. Όπως εκείνο το πρώτο πρωινό της λειτουργίας τους, στις 31 -5 – 2016, που τους είχαμε συναντήσει καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα της νέας αρχής. Περισσότερες ελπίδες, συγκρατημένη αισιοδοξία, άγχος και αγωνία μαζί. «Έξι χρόνια μετά ποιο είναι το συμπέρασμά σας, άξιζε αυτή η προσπάθεια; » ρωτάμε για να τους ακούσουμε να απαντούν: «Καλύτερα να δουλεύεις κάπου εργάτης και να έχεις λίγα, παρά να είσαι αφεντικό, να δουλεύεις και να σου τα παίρνουν άλλοι» δηλώνουν και οι δύο.
Στο κέντρο της πόλης, επτά χρόνια μετά το δικό του επαγγελματικό ξεκίνημα συναντήσαμε ξανά τον 34χρονο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη café. Στο ξεκίνημα της ημέρας του ζητήσαμε να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση αφού τον ακούσαμε να αναφέρει: «Το 2016,2017, 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, το 2019 ήταν καλά για εμάς και μετά δίχρονη ανάπαυλα λόγω της πανδημίας» προσθέτοντας για το σήμερα: «Είναι καλύτερη η εικόνα σε σχέση με τα έσοδα, χειρότερη σε σχέση με τα έξοδα» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο Γ.Ψ. και σημείωσε «το κόστος της αγοράς πρώτων υλών είναι πολύ υψηλό. Το ίδιο και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Συν η πληρωμή των δύο εργαζομένων, πώς να σταθεί κανείς; ».
Το αρχικό ωράριο λειτουργίας, επτά το πρωί – οκτώ το βράδυ, το έκανε επτά το πρωί – τρεις το μεσημέρι. «Δυστυχώς αναγκαστικά γιατί η πεσμένη κίνηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας» σημειώνει μην κρύβοντας την αγωνία του «δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στα έξοδα της οικογένειάς μου» σημειώνει με αγωνία. Χαρακτηρίζει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος «βασικό έξοδο» προσθέτοντας ότι είναι το μόνο που: «από μόνο του έκλεισε μαγαζιά και θα κλείσει κι άλλα».
«Τι θα λέγατε στους υπευθύνους αν είχατε τη δυνατότητα να συναντηθείτε μαζί του»; Ρωτάμε τον νεαρό επαγγελματία για να τον ακούσουμε να απαντά: «Τίποτα, δεν θα επεδίωκα μια τέτοια συνάντηση» και αποκαλύπτοντας το «μάθημα» της επτάχρονης δουλειάς του σημειώνει: «κάθε δικός μας προγραμματισμός εύκολα ανατρέπεται, οπότε καλύτερα κάθε φορά μετρημένα βήματα».
Επτά (7) χρόνια μετά σε μια εποχή που πήρε τη σκυτάλη από μια δυσκολότερη και προσπαθεί να «ορθοποδήσει». «Είμαστε στο 50% της κατανάλωσης σε σχέση με το 2019, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα σταθεί όρθιος ο κόσμος, θα σταθούμε κι εμείς» λένε ελπίζοντας στον ερχομό καλύτερων ημερών.

Φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος