Κομοτηνή: Επιτραπέζιο οικογενειακό παιχνίδι με Θρακιώτικα ιδιώματα από το ΔΠΘ

Συνεχίζεται η προσπάθεια καταγραφής των γλωσσικών ιδιωμάτων από τόπο σε τόπο για το ΔΠΘ. Μέσα από την αξιοποίηση των Social Media ένας μετά τον άλλον Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων, γνωστοποιούν τη πρόθεσή τους να βοηθήσουν το ΔΠΘ να καταγράψει τον πλούτο μιας άλλης εποχής, που, ωστόσο, παραμένει ζωντανός ακόμη και σήμερα.

Αποδέκτης αυτών των προτάσεων γίνεται η πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Σπουδών, Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή. Από το Ορμένιο έως την Ξάνθη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Καμπάκη και στάθηκε στο Φανάρι της Ροδόπης, όπου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της ενασχόλησης των ντόπιων με την αλιεία η ιδιαιτερότητα της καταγραφής θα είναι μεγάλη.

«Ελπίζουμε τα Χριστούγεννα να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η κα Καμπάκη και στο ερώτημα τι είναι αυτό που ενδιαφέρει μια τέτοια καταγραφή, απάντησε ότι η καταγραφή γίνεται με την αξιοποίηση των ερωτηματολογίων της Ακαδημίας και εν συνεχεία με την καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τόπου, όπως: ονομάτων, ιστοριών, εθίμων, ιδιωμάτων, αλλά και των φαγητών. «Πολύ σημαντικό είναι το φαγητό, το φαγητό είναι μια ολόκληρη κουλτούρα», είπε μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό της για τον τρόπο που αγκαλιάστηκε η προσπάθεια αυτή.

Στα σχέδια των υπευθύνων είναι και η δημιουργία παιχνιδιών με παραλλαγές φαγητών από τόπο σε τόπο. Ήδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της περιοχής παρόμοια προσπάθεια με ονομασίες και θρακιώτικες λέξεις. Πρόκειται για ένα οικογενειακό, επιτραπέζιο παιχνίδι με ιστορίες Θρακιώτικες, αλλά και πληροφορίες για την γεωγραφία της Θράκης πάλι στα Θρακιώτικα, όπως και για το λεξιλόγιο της περιοχής. Με τους υπεύθυνους να προσπαθούν και να καταφέρνουν: Πρώτον, να είναι κατανοητό στα παιδιά. Και δεύτερον, να μην «προδίδει» τις γνώσεις των μεγάλων.

«Είναι σημαντικό όλα αυτά που καταγράφονται για να μην λησμονηθούν γιατί μέσα από τις λέξεις καταλαβαίνουμε την ιστορία», είπε η κα Καμπάκη και σημείωσε: «Για παράδειγμα οι επιρροές από άλλες γνώσεις «μαρτυρούν» τη συνύπαρξη». Όπως σημείωσε η έμπειρη γλωσσολόγος: «Ψάχνοντας σε ποιες περιοχές χρησιμοποιούνται αυτές οι λέξεις βλέπουμε και ποιες ήταν οι επιρροές, πόσο ισχυρές ήταν και αν ισχύουν ακόμη και σήμερα ή όχι», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αφάνταστες πληροφορίες οι οποίες είναι ζωντανές, μπροστά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος