Κομοτηνή: Επαγγελματίες καφεπώλες δοκιμάζουν τις αντοχές τους και συνεχίζουν την προσπάθεια

Σε πρωινά άλλων χρόνων, όχι πολύ παλιά, στις 06:00 το πρωί η κίνηση θα ήταν διαφορετική: Εργάτες πριν πάνε στη δουλειά τους οι πρώτοι πελάτες των μικρών συνοικιακών, κεντρικών κι απόκεντρων ταυτόχρονα καφενείων. Υπάλληλοι, άλλοι βιαστικοί και άλλοι όχι τόσο, διερχόμενοι διανομείς, τεχνίτες κι εργάτες γης θα ήταν οι πρώτες καλημέρες».

Σήμερα η εικόνα εντελώς διαφορετική.
«Δεν υπάρχει ψυχή» λέει εργαζόμενος ως καφεπώλης 35 χρόνια τώρα. «Πολλά έχουν αλλάξει» παρατηρεί στο www.ertnews.gr και προσθέτει «χάσαμε πολλούς πελάτες με τον κορονοϊού, άλλους λόγω γήρας, κάποιους επειδή έχασαν τις δουλειές τους και δεν φάνηκαν ξανά και κάποιους ακόμη επειδή η ανάγκη για μείωση των εξόδων τους κρατά μακριά» σημειώνει. Κομοτηναίος επαγγελματίας ο κυρ Κώστας που είδε τα χρόνια να περνούν πίσω από τον πάγκο ή σερβίροντας κι ακούγοντας τις κουβέντες τους, άλλοτε με το μπρίκι στο χέρι και άλλοτε με το δίσκο. Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει, λόγω των αλλαγών και της πίεσης που έφεραν τα μνημόνια, η ενεργειακή κρίση και ο εισαγόμενος πληθωρισμός βρίσκεται πιο πολύ «στρυμωγμένος».
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στον πάγκο να περιμένουν την αποπληρωμή τους και ο ίδιος να καταγράφει στις κουβέντες των πελατών του παράπονα για τις αυξήσεις. Με ατέλειωτες ώρες δουλειάς την ημέρα από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα έχει συνηθίσει. Άνθρωποι που ξεκινούν το μεροκάματό τους τον καλημερίζουν, άνθρωποι που θέλουν να χαλαρώσουν με μια φιλική παρέα τον καληνυχτίζουν. Στο μεσοδιάστημα κουβέντες για: την πρώτη ύλη, τον καφέ που ανέβηκε 10% σε σχέση με πριν ένα μήνα, για τα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης που έχουν «σκαρφαλώσει» ψηλά και δεν λένε να πέσουν. Για το ΤΕΒΕ, το νερό και την ασφάλεια. Για όλα εκείνα που συντροφεύουν τα τελευταία 12 χρόνια τις σκέψεις του ίδιου και των συναδέλφων του ολοένα και πιο συχνά. Με το ίδιο αίτημα και από τα δικά του χείλη: « Όπως μπορεί η πολιτεία, με τις δυνάμεις που έχει να συνεχίσει να στηρίζει τους μικρούς επαγγελματίες ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος