Κομοτηνή: Επάγγελμα καθαρίστρια

Από το πρωί στη δουλειά με τα ίδια εργαλεία στο χέρι, σκούπα, σφουγγαρόπανο και κουβάς. Επάγγελμα καθαρίστρια. Από τις εκατοντάδες που γυναίκες άλλοτε σαν «φαντάσματα», δεν τις συναντάει κανείς και άλλοτε σαν «σκιές», που καθαρίζουν και χάνονται γρήγορα. Καθαρίστριες, που κερδίζουν το ψωμί για την οικογένειά τους και καλύπτουν τα έξοδά τους.

Από τις πέντε πρωί στα καταστήματα της πόλης: εστίαση, αναψυχή, εμπορικά και στη συνέχεια στις πολυκατοικίες, στις σκάλες, στις εισόδους, στα ασανσέρ. Και μετά στα σπίτια που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν. «Σε πόσους χώρους την ημέρα;», ρωτήσαμε γυναίκα που την συναντήσαμε στην πρώτη δουλειά της ημέρας στις 06:00 το πρωί. «Τουλάχιστον τρεις και τέσσερις», απάντησε στο ertnews.gr. Εργαζόμενη από τα 18 της χρόνια, στα 46 σήμερα, μητέρα δύο παιδιών που σπουδάζουν δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα.
«Δυστυχώς τα έξοδα είναι δυσβάστακτα και για να καλυφθούν χρειάζεται διπλή και τριπλή προσπάθεια», αναφέρει. Πολλές από τις ώρες της ημέρας που θα εργαστεί θα είναι αδήλωτες. «Πέφτει πολύ μαύρη εργασία», σημειώνει και μην κρύβοντας την αγωνία της παρουσιάζει το πρόγραμμα της ημέρας: «Πρώτα στο κατάστημα, μετά σε πολυκατοικίες και ύστερα καθάρισμα σε σπίτια, όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα».
Έχοντας την εμπειρία εργασίας σε άλλους χώρους: σε κουζίνες λάντζα, σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ κ.α. αντέχει στις δυσκολίες και αυτής της δουλειάς για να μπορεί, όπως λέει, να αντιμετωπίσει τα έξοδα του νοικοκυριού της. «Τα περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζω δαπανώνται για την πληρωμή των λογαριασμών: ηλεκτρικού ρεύματος, ενοικίου, φαγητού, θέρμανση και το φροντιστήριο των παιδιών».

Από το 1994 στην Ελλάδα, μετανάστης από την πρώην Σοβιετική Ένωση το μόνο που εύχεται είναι: «Να είναι γερή», για να συνεχίσει, όπως λέει, να προσφέρει στα δυο της παιδιά.
Μια ιστορία όμοια με δεκάδες άλλες που μπορεί να «καταγράψει» κανείς από τις γυναίκες που έχουν αναλάβει να καθαρίζουν χώρους, που περνά τις περισσότερες κανείς με τα αγαπημένα του πρόσωπα, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους συνεργάτες του. Χώρους καθαρούς χάρη σε εκείνες, που κουβαλούν τα ίδια και ίσως μεγαλύτερα άγχη για την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος