Κομοτηνή: Επάγγελμα φωτογράφος σε νέα εποχή

Μια «μικρή» κίνηση στο δικό τους επαγγελματικό χώρο «χάρισε» το φετινό καλοκαίρι στον επαγγελματικό κόσμο των φωτογράφων. Ελεύθεροι επαγγελματίες που εξασφαλίζουν χρόνια εργαζόμενοι στη Ροδόπη τα προς το ζην από τις φωτογραφήσεις και τις βιντεοσκοπήσεις των κοινωνικών εκδηλώσεων είδαν δουλειά και εισπράξεις για διάστημα δυόμιση χρόνων να βρίσκονται στο ναδίρ.

Το φετινό καλοκαίρι προσπάθησαν να επανακάμψουν και να επιστρέψουν σε γνώριμους γι αυτούς ρυθμούς.
«Σημειώθηκε μια μικρή κίνηση» δήλωσαν στο www.ertnews.gr και σημείωσαν ότι πάντοτε την τρίμηνη περίοδο που προηγήθηκε επιλέγουν πολλοί να τελέσουν: γάμους, αρραβώνες και βαπτίσεις. «Είναι κοινωνικά γεγονότα που επί δυόμιση χρόνια μας είχαν λείψει τελείως» είπαν. Τη διαφορά έκαναν για μια ακόμη φορά οι ντόπιοι που ως μετανάστες ζουν κι εργάζονται σε άλλα σημεία της Ευρώπης κι επιστρέφουν πάντα το καλοκαίρι για τις διακοπές τους στην περιοχή.

Μιλώντας για τις αλλαγές στις συμπεριφορές των πελατών τους, τους βρίσκουν: «Φειδωλούς στις απαιτήσεις τους». Όπως σημειώνουν στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος της κάλυψης ζητούν μόνο: «τα απαραίτητα», τα «πιο λίγα», τα «πιο σημαντικά». Και οι ίδιοι όμως οι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος αγοράς στα είδη που χρησιμοποιούν, ομοίως και στις τιμές των μεταφορικών.
«Πλήγμα» που καλούνται τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουν η ευρεία χρήση του κινητού από όλους, μικρούς και μεγάλους . «Η φωτογράφηση γίνεται παιχνίδι στα χέρια των κατόχων των κινητών» λένε κι εξηγούν πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξασφαλίζουν την πληθώρα των φωτογραφιών από τις εκδηλώσεις τους έτσι, ζητώντας από τους επαγγελματίες του χώρου: «λίγες» και «μετρημένες».
Μόδα της εποχής οι φωτογραφήσεις σε: λίμνες, ποτάμια, παραλίες, δάση, πάρκα, στο πολύβοο κέντρο της πόλης ή σε ερημωμένους χώρους και χωριά. «Όλο και πιο συχνά δεχόμαστε τέτοιου είδους αιτήματα από νέα σε ηλικία ζευγάρια» σημείωσαν στο www.ertnews.gr σχολιάζοντας τις φωτογραφήσεις που θυμίζουν μουσικά σχήματα. «Η ομορφιά της περιοχής βοηθάει το έργο μας » κατέληξαν προσθέτοντας πως και οι ίδιοι, νέοι στην ηλικία επαγγελματίες που διαδέχτηκαν τους γονείς τους ή έκαναν την αγάπη τους για τη φωτογραφία επάγγελμα, δεν στερούνται φαντασίας, ταλέντου κι επιδεξιότητας, εξού και οι προτάσεις γι φωτογραφήσεις τέτοιες που ακολουθούν τις τελετές ομοίως και οι διακρίσεις του έργου τους σε διαγωνισμούς.
Η ταχύτητα, η επιδεξιότητα, η προσοχή κύρια χαρακτηριστικά σε μια δουλειά, που όπως λένε, παλιοί και νέοι έχει το δικό της άγχος. Σταθερός «τροφοδότης» και σε αυτό το επάγγελμα στην Κομοτηνή, το ΔΠΘ με τις τελετές ορκωμοσίας. Παρούσα, ωστόσο, και η αγωνία για το χειμώνα που έρχεται με το κόστος λειτουργίας και των δικών τους επαγγελματικών χώρων να έχει διπλασιαστεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών λογαριασμών ρεύματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος