Κομοτηνή: Εορτασμοί της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου

Array

Το Θρυλόριο είναι ένα χωριό 10 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Κομοτηνής. Το χωριό δημιουργήθηκε μετά την Συνθήκη της Ανταλλαγής Πληθυσμών του 1923 από πόντιους πρόσφυγες. Το όνομα του χωριού έχει το όνομα του Αυστραλού ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών George Davine Treloar, ο οποίος έβαλε θεμέλια και όρθωσε πολλούς προσφυγικούς οικισμούς στην Θράκη, μεταξύ των οποίων και το Θρυλόριο.

Κομοτηνή: Εορτασμοί της Αγίας Μαρίνας ΘρυλορίουΑπό το 1923 έως στο Θρυλόριο χτυπά η καρδιά του Πόντου
Στο Θρυλόριο κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνουν το δικό τους ραντεβού με την παράδοση οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Πόντιοι κι όχι μόνο της Ροδόπης στο πλαίσιο των εορτασμών Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας». Φέτος στους εορτασμούς θα πάρουν μέρος και 16 Αυστραλοί ανάμεσά τους και ο Davine Treloar με απογόνους τους, ως μια προσπάθεια το «δέσιμο» με το χωριό να ενισχυθεί και να συνεχιστεί.


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις επτά το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον Εσπερινό Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εκτεθεί για προσκύνημα ένδυμα του Αγίου Παϊσίου από τα Γιαννιτσά. Στις 9.00 μ.μ., στην Αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Ανέστη Μαυροκέφαλο με θέμα «Περιστατικά και βιώματα από στιγμές συμπόρευσης με τον Άγιο Παϊσιο». Αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ. στην Πλατεία Θρυλορίου η παιδική γαστρονομία με ποντιακά φαγητά θα έχει την τιμητική της. Και το Σάββατο 15 Ιουλίου την σκυτάλη παίρνει το 16ο Συναπάντημα Θρυλοριώτων και οι μεγάλοι. Στις 8.30 μ.μ. στην Πλατεία Θρυλορίου το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έλκει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων.

Κομοτηνή: Εορτασμοί της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου
Χρύσα Μαυρίδου

Σύμφωνα με την κα Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούνται και το Γαρς πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής κι ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Γιούλη Γεωργιάδου, ηθοποιός, σεναριογράφος.

16 Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν

«Θα πάρουν μέρος 16 Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα» δηλώνει η κα Μαυρίδου και σημειώνει ότι τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς αυτής της γαστρονομικής συνάντησης. «Θέλουμε ο κόσμος να μάθει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, να γνωρίσει τις γεύσεις.» Μαυρολάχανα με φασόλια, Βαρένικα, Χαβίτς΄, Τανωμένον τσορβά ή σουρβά,Χοσάφ, Τσουμούρ,Πιρόχ,Πουσίντα,Κινθέατα,Τιναχτά,Πιροσκί Τσορτάν και Πεϊνιρλί είναι λίγες μόνο από τις συνταγές που θα παρασκευαστούν. «Ο διαγωνισμός μαγειρικής κάθε χρόνο γίνεται και πιο οργανωμένα ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο που είναι η προβολή της ποντιακής κουζίνας» δηλώνει η κα Μαυρίδου σημειώνοντας πως κάθε σύλλογος θα παρουσιάσει ένα Ποντιακό έδεσμα με το κοινό να έχει επίσης ρόλο κριτή. «Να καταλάβουμε όλοι ότι αποτελεί μια υγιεινή πρόταση για τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι χρησιμοποιεί απλά υλικά, οικονομικά προσιτά, υγιεινά και νόστιμα. Οι Πόντιοι του Θρυλορίου κάνουν μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό τα ποντιακά φαγητά να έχουν θέση στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια της περιοχής. «Την επόμενη χρονιά θα κάνουμε Συνέδριο Ποντιακής Γαστρονομίας» δηλώνει η κα Μαυρίδου καλώντας τους επαγγελματίες να εντάξουν το ποντιακό φαγητό στην κουζίνα τους, καθώς ο κάθε τόπος θα πρέπει να αναδεικνύει τα στοιχεία του.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τον Πανηγυρικός Εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου στις επτά το απόγευμα κι αμέσως μετά, στις 9.00 το βράδυ στο ξωκλήσι Αγίας Μαρίνας πραγματοποιείται Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων. Αλλά και Ποντιακό γλέντι με τους: Γιάννη Παρηγορίδη, Κώστα Δημητριάδη, Στέλιο Ταϊρίδη, Ελένη Αποστολίδου (τραγούδι), Γιώργο Αμπεσλίδη, Γιάννη Νικολαϊδη, Κώστα Σαπρανίδη, Ελένη Αποστολίδου, Σταύρο Προσαλέντη (λύρα), Γιώργο Μοσκοφίδη (αγγείο), Σάκης Ιωαννίδης (Αρμόνιο), Νίκο Παπαδόπουλο, Μαρία Αποστολίδου, Λάζαρο Ελευθεριάδη (νταούλι) στην πλατεία του χωριού. Και φυσικά ακόμη και Stand up comedy στα ποντιακά…ως μια προσπάθεια ανάδειξης της Ποντιακής διαλέκτου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος