Υπό κατάληψη τελεί η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής για δεύτερη εβδομάδα.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται “ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη”, ζητώντας παράλληλα “ανοιχτά ΑΕΙ, με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό”. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασή του αποφάσισε να καλέσει τους φοιτητές να σταματήσουν άμεσα την κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης (Πρυτανεία). Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Π/Σ “η συνεχιζόμενη για 8η μέρα κατάληψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην αναστολή, ουσιαστικά, της λειτουργίας του σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και υπονομεύει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο”.
«Ζητάμε άμεση απόσυρση του Νόμου Κεραμέως Χρυσοχοϊδη , καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί το πλέον αντεκπαιδευτικό Νόμο» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η Σοφία, μέλος του Συντονιστικού της Κατάληψης, φοιτήτρια Νομικής η ίδια . «Είναι τεράστια ειρωνεία να συμπράττει το Υπουργείο Παιδείας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ένα Νόμο ο οποίος όχι μόνο φέρνει την Αστυνομία στις Σχολές μας, αλλά δίνει και άλλες εκφάνσεις στο ύφος της Παιδείας» ανέφερε προσθέτοντας πως «αντί για Δημόσια Παιδεία προωθείται η ιδιωτικοποίηση».
Όπως υποστήριξε η φοιτήτρια της Νομικής Σχολής «Προωθείται μια Παιδεία των αρίστων, μια ταξική Παιδεία μέσα στην οποία οι έχοντες πόρους και κεφάλαια θα μπορούν να σπουδάζουν. Και οι υπόλοιποι θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για «μηχανογράφηση για τους αρίστους και οι «σκράπες» του Συστήματος σε μια δεύτερη μηχανογράφηση, όπου θα λάβουν ό,τι περίσσευσε. Θα έχουν δικό τους αριθμό εισακτέων. Θα θέσουν στα Πανεπιστήμια με τον νέο Νόμο κατώτατα όρια εισαγωγής. Έτσι, κινδυνεύουν να μείνουν πολλοί από έξω ενισχύοντας τα Κολέγια».
Μάλιστα σε σημείωσή μας ότι ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους, η Σοφία απάντησε ότι ψηφίστηκε, «αλλά», όπως είπε, «είμαστε ακόμη στους δρόμους. Τελούνται καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να μην εφαρμοστεί ο Νόμος. Τον πρώτο λόγο για τα Πανεπιστήμια δεν έχει μια εκλεγμένη αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται στην Βουλή αφήνοντας εκτός της κοινωνική θέση, την κοινωνική άποψη σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η Παιδεία» για να προσθέσει ότι: «Οι φοιτητές ξεκάθαρα δείχνουν ότι δεν συμφωνούν. Δεν είμαστε με πρόθεση να διασπαστούμε εδώ είναι σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα εδώ και δεν στηρίζει την εφαρμογή αυτού του Νόμου».
Σύμφωνα με τους καταληψίες φοιτητές «Μακροπρόθεσμα ο Νόμος αυτός θα πλήξει τις επόμενες γενιές, τις οικογένειες και τους εργαζόμενους». Έκανε μάλιστα λόγο το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου για «Χλιαρές» τοποθετήσεις του Πρύτανη. “Τον καλέσαμε και αυτόν και την αντιπρύτανη Γαβριηλίδου να έρθουν εδώ, να κάνουν μια ουσιώδη συζήτηση και να μην θέτουν τελεσίδικα. Να έρθουν να κάνουμε μια ουσιώδη συζήτηση, να ακουστούν όλες οι πλευρές και να πάμε παρακάτω. Κύριο αίτημα, η δική μας Πρυτανική Αρχή και η Σύγκλητος να λάβουν θέση ξεκάθαρη για όλα όσα γίνονται για παράδειγμα στο ΑΠΘ. Όχι μισόλογα και χλιαρές απαντήσεις. Νιώθουμε ότι υπονομεύουν όλο μας τον αγώνα, δεν δίνουν καμία αξία στον αγώνα μας”. Για να καταλήξει λέγοντας “Κι αυτή την στιγμή μας βάζουν σε δεύτερη μοίρα και βάζουν σε πρώτη θέση την επαναφορά στην κανονικότητα και στην πρυτάνευση της λογικής. Για ποια κανονικότητα και για ποια λογική μιλάμε; Την λογική με αστυνομία στα πανεπιστήμια, με διαγραφές φοιτητών; Δεν είναι αυτό κανονικότητα”.
Φώτο: Η υπό κατάληψη πρυτανεία ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος