Κομοτηνή: Ενίσχυση της ανακύκλωσης σε Ροδόπη και Ξάνθη από την Περιφέρεια

Την ανακύκλωση οργανικών υλικών προωθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτοντας πόρους μεταξύ άλλων και στους δήμους: Αβδήρων και Κομοτηνής από την Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας: Το έργο που αφορά στο Δήμο Αβδήρων είναι ύψους 585.000 ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία δημοτικού δικτύου καφέ κάδου (ο κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών υλικών – βιο-αποβλήτων) και την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Θα υλοποιηθούν επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο Δήμος Κομοτηνής θα χρηματοδοτηθεί με πόρους για την προμήθεια μέσων συλλογής βιο-αποβλήτων όπως απορριμματοφόρα, κάδους και ειδικούς σάκους, αλλά και για να υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών τους.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι: Ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας κ. Τάσος Παράσχου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, στον οποίο θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να πάψει να αποτελεί χώρο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Συζητήθηκε επίσης η μεταβατική διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το κόστος των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν στους δύο ΧΥΤΑ είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Για αυτό στη σύσκεψη, οι κ. Τσέπελης και Γκαράνης ζήτησαν από τον κ. Μέτιο να αναλάβει η Περιφέρεια τη χρηματοδότησή του, αίτημα το οποίο ο κ. Περιφερειάρχης αποδέχθηκε, με σκοπό το κόστος των παρεμβάσεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της Περιφέρειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος