Κομοτηνή: Ενεργοί πολίτες και επαγγελματίες καθαρίζουν δημόσιους χώρους

Πολίτες που παίρνουν τη σκούπα και το φαράσι στο χέρι και καθαρίζουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα καταστήματά τους. Γνώριμη εικόνα της Κομοτηνής. Τις πρωινές ώρες πριν καν αρχίσει καλά – καλά η κυκλοφορία δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που συμπληρώνουν το έργο των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου.

Δύο τραπεζάκια μπροστά από το κατάστημά του ο κός Γιώργος που έγιναν τέσσερα λόγω covid και τοποθετήθηκαν στο διπλανό κλειστό χώρο. Έτσι, μια απόσταση τριάντα μέτρων από τη μια και την άλλη πλευρά του μαγαζιού του είναι δική του υπόθεση. Σκούπα στο χέρι με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν 06:00 ακόμη. Ίδια η εικόνα και μερικά τετράγωνα πιο εκεί. Γυναίκα ζαχαροπλάστης, χρόνια εργαζόμενη και νοικοκυρά με πολλές ευθύνες πάνω της, κι, όμως, σκουπίζει το πολυσύχναστο πεζοδρόμιο μπροστά και δίπλα από την επαγγελματική της στέγη. «Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος; » αναρωτιέται σημειώνοντας ότι είναι τακτική χρόνων.

Κινήσεις που φανερώνουν νιάσιμο για το δημόσιο χώρο. Μπορεί η πολύωρη εργασία να μην τους επιτρέπει να αφιερωθούν σε μια εθελοντική δράση, ωστόσο, καθημερινά, αθόρυβα και σχεδόν αυτονόητα δίνουν το μικρό τους παράδειγμα μέσα από την πράξη.

Πιο κάτω επαγγελματίας μανάβης δροσίζει με νερό , πριν πάρει κι αυτός τη σκούπα, το δρόμο, μπροστά και στο πλάι του καταστήματός του. «Σαράντα χρόνια εδώ, σαράντα χρόνια οι ίδιες κινήσεις» σημειώνει γνωρίζοντας καλά ότι «οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου δεν τα προλαβαίνουν όλα μόνοι τους πρέπει κάτι κι εμείς».
Μπορεί τα χρόνια να περνούν και τα άγχη της καθημερινότητάς για πολλούς να πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, εκείνοι έχουν τον τρόπο τους να δείξουν το δικό τους ενδιαφέρον για την πόλη. «Αυτονόητο » λένε οι πιο παλιοί «υποχρέωση αν και… » σπεύδουν να προσθέσουν οι νεότεροι, που πάντα έχουν κάτι να πουν για το δήμο. Κάθε μέρα ενεργοί πολίτες που πριν αρχίσουν τα πάρε και τα δώσε των παραγγελιών των πελατών τους φροντίζουν να απομακρύνουν εκείνα που φέρνει ο άνεμος, ο διερχόμενος περαστικός, «ο αδιάφορος της χθεσινής νύχτας που κάτι πέταξε πάλι».
Επαγγελματίες κι αφεντικά οι ίδιοι, με τη σκούπα και το φαράσι στο χέρι, τόσο όσο τους αναλογεί, κάθε μέρα ενεργοί πολίτες, «υπηρέτες της πόλης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος