Κομοτηνή: Ένας Βραζιλιάνος μυοκάστορας στα Εθνικά Πάρκα Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης

Εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα τα οικοσυστήματα της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Εθνικά Πάρκα Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης. Σε μια έκταση που βρίσκονται οικοσυστήματα και είδη, τα οποία, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πασχάλης Ψαλτόπουλος, περιβαλλοντολόγος, εργαζόμενος στον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων, συναντώνται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Λόγω της Κλιματικής Αλλαγής τα οικοσυστήματα εξαφανίζονται από τα Νοτιότερα σημεία της εξάπλωσις τους και αντικαθίστανται από άλλα οικοσυστήματα τα οποία βλέπουμε σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια υποβάθμιση στο Κλίμα, μια αλλαγή στο Κλίμα και αυτό συνδέεται πάρα πολύ με την μείωση της παρουσίας του νερού, του πιο σημαντικού, ίσως, οικολογικού πόρου», είπε ο κος Ψαλτόπουλος.

Μείωση, που, όπως είπε, οφείλεται με τη σειρά της στην Κλιματική Αλλαγή. «Τα πρότυπα του καιρού αλλάζουν», ανέφερε ο κος Ψαλτόπουλος και σημείωσε: «Οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες στην περιοχή μας. Επηρεάζεται η καθημερινότητα μας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον, τις αγροτικές καλλιέργειες, το πόσιμο νερό που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας».
Στο ερώτημα αν είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία; Απάντησε πως είναι κάτι που δυστυχώς υπερβαίνει την αρμοδιότητα του Φορέα. «Μιλάμε για πολιτικές οι οποίες πρέπει να παίρνονται σε πολιτικό επίπεδο, επειδή είμαστε μέλη της ΕΕ είναι καλό να εναρμονιζόμαστε με αυτές τις πολιτικές όσο γίνεται καλύτερα», ανέφερε.

Ένας Βραζιλιάνος μυοκάστορας
Κομοτηνή: Ένας Βραζιλιάνος μυοκάστορας στα Εθνικά Πάρκα Νέστου, Βιστωνίδας και ΡοδόπηςΣτην ίδια έκταση αυτών των Εθνικών Πάρκων παρατηρείται αύξηση ειδών που είναι “ξενικά”. «Βρίσκονται σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας επεκτείνεται η χωρική τους εμφάνιση και τα βρίσκουμε σε περιοχές όπως η δική μας», είπε.
Ένα τέτοιο παράδειγμα, το πιο χαρακτηριστικό είδος, που συναντάμε στην περιοχή μας και στην περιφέρειά μας, είναι αυτό του μυοκάστορα. Όπως είπε ο κος Ψαλτόπουλος «Ο μυοκάστορας είναι ένα τρωκτικό, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες ζει στην Βραζιλία, το οποίο επειδή το είδος χρησιμοποιείται για τη γούνα του, υπήρχαν εκτροφεία γούνας από τα οποία απέδρασε και επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. Έχει κάνει την εμφάνιση του είναι μόνιμα εγκατεστημένο με πληθυσμούς που συνεχώς αυξάνονται και ζει αποκλειστικά στο νερό, επηρεάζοντας έτσι τις υδρόβιες περιοχές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος