Κομοτηνή: Ένας τραγουδιστής με σεβασμό κι αγάπη στην Παράδοση

Ένα εξαιρετικό μουσικό καλοκαίρι έζησε ο πολλά υποσχόμενος νέος σαρακατσάνος τραγουδιστής, ο κος Παναγιώτης Ούτος τραγουδώντας σε γλέντια σε όλη την Ελλάδα. «Την υγεία μας να έχουμε πρώτα» λέει εκείνος και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής χαμογελά με ικανοποίηση.

Κομοτηνή: Ένας τραγουδιστής με σεβασμό κι αγάπη στην Παράδοση
Ο κος Παναγιώτης Ούτος με τον πρόεδρο των Σαρακατσάνων της Ροδόπης

«Το να με προσκαλεί κάποιος να τραγουδήσω στις χαρές των παιδιών του ή στη δική του χαρά είναι πολύ τιμητικό» δηλώνει και σημειώνει «προσπαθώ πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να ευχαριστηθεί, να χορέψει και να διασκεδάσει ο κόσμος.» Παραδέχεται με σεμνότητα πως ήταν όντως μια πετυχημένη χρονιά. « Τραγουδήσαμε σε γάμους στο Βόλο, στα Φάρσαλα,στα Τρίκαλα, στο Μουζάκι και σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» λέει και προσθέτει «Είναι σίγουρα πολύ συγκινητικό γιατί βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο, να ανταμείβονται όλες οι προσπάθειες γιατί σ’ αυτή την πορεία υπάρχουν αδύναμες στιγμές. Στιγμές που χρειαζόμαστε κι εμείς τη βοήθεια, την ώθηση την ψυχολογική, αλλά Δόξα το Θεό νιώθεις υπερηφάνεια και σεβασμό προς τον κόσμο που σου δείχνει αυτή την αγάπη.»

Κομοτηνή: Ένας τραγουδιστής με σεβασμό κι αγάπη στην Παράδοση
Ο κος Παναγιώτης Ούτος

Όσον αφορά στο Σαρακατσάνικο τραγούδι για εκείνον, όπως δηλώνει, «είναι ένας μεγάλος πυλώνας σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορία, το παρόν, αλλά και το μέλλον». Σύμφωνα με τον κο Ούτο «πορευόμενοι με τις διδαχές των προγόνων και βλέποντας πώς εκείνοι αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της εποχής τους μπορούμε και εμείς να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις δυσκολίες που συναντάμε σήμερα». Μάλιστα σ΄αυτό το σημείο δεν παραλείπει να καταθέσει και το παράπονο του: « Η ιστορία των Σαρακατσάνων είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι άγνωστη» λέει κι εξηγεί « Δεν διδάσκεται για παράδειγμα όπως πρέπει η ιστορία του ήρωα Κατσαντώνη, αλλά και  ιστορικές στιγμές με πρωταγωνιστές τους Σαρακατσάνους. Ευτυχώς που ο κόσμος ενδιαφέρεται και σιγά – σιγά, μαθαίνει δημιουργώντας έτσι πολλές ελπίδες για ένα μέλλον με περισσότερη ουσία και σεβασμό στο χθες.»

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στα όνειρα του για το μέλλον. «Θέλω να συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική, να μπορούμε να προσφέρουμε χαρά, γλέντι κι ικανοποίηση στον κόσμο που μας τιμά. Αυτό είναι το βασικότερο.» λέει και επισημαίνει «Πάντοτε έχοντας ως σκέψη ότι θα πρέπει να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα, για παράδειγμα ο γάμος. Ο γάμος δεν είναι μόνο γλέντι, αλλά είναι και Λαογραφία. Να δούμε λοιπόν τα έθιμα, να ράψουμε τον Φλάμπουρα, να πιάσουμε τα προζύμια. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι έχουν αρχίσει ξανά οι οικογένειες να επιστρέφουν σε αυτά τα έθιμα μέσα από τα οικογενειακά τους γλέντια.»
Φώτο: Ο κος Παναγιώτης Ούτος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολαου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος