
Λίγα λεπτά αργότερα, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για χατίρι μας, θα μας εξηγήσει ότι αυτή ήταν μια ιδέα του Παναγιώτη Μανίκη , του φιλόσοφου αγρότη που έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία στο χώρο της φυσικής καλλιέργειας. «Μου είχε πει ότι μπορείς να κάνεις ένα μικρό “παράδεισο” για σένα και την οικογένειά σου φυτεύοντας δένδρα και καλλιεργώντας τα λαχανικά. Εμείς τώρα εξασφαλίζουμε και το κρέας, έχοντας ζώα στον κήπο μας. Κι όλα αυτά κάνουν ένα σύνολο στο οποίο μέσα ζούμε ευτυχισμένοι.»

Ο Νίκος Δομπάζης και η οικογένειά του έχουν καταφέρει να είναι αυτάρκεις σε μεγάλο βαθμό, κατά 80%. Παράγουν λαχανικά , φρούτα, κρέας, παρασκευάζουν ψωμί. Σχεδόν ό,τι τρώνε είναι όλα παραγωγής τους. «Είναι λίγα αυτά που αγοράζουμε τουλάχιστον για φαγητό.» δηλώνει ο Νίκος Δομπάζης και σημειώνει πως «Είναι τρόπος ζωής. Κάτι που μου αρέσει.»

Δύο χρόνια μένουν μόνιμα στο κτήμα. Ακούνε μόνο τη φύση, τον αέρα τα πουλιά, τα τριζόνια, βλέπουν τις πυγολαμπίδες και τον νυχτερινό τους επισκέπτη… τον σκαντζόχοιρο που τρώει κάθε βράδυ γατοτροφή.
«Να παράγεις την τροφή σου ή έστω ένα μέρος της τροφής σου, για να γνωρίσεις τις γεύσεις.» προτρέπει ο Νίκος στέλνοντας το δικό του μήνυμα και σημειώνει πως «Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν έχει γεύσεις. Όσο πιο σύγχρονος είναι, τόσο λιγότερες γεύσεις έχει. Όσο πιο προηγμένες είναι οι χώρες, αν πας στην Ευρώπη, θα δεις ότι οι γεύσεις των λαχανικών είναι πολύ κατώτερες από ό,τι οι γεύσεις της Ελλάδας και στην Αμερική ακόμη χειρότερα αυτά που τρώνε δεν έχουν καμία γεύση.»
Φώτο: Ο Νίκος Δομπάζης και το κτήμα του, ο μικρός Παράδεισος ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος