Κομοτηνή: Ένας αθλητής του παρκούρ, μιας τέχνης της κίνησης

Ο Βασίλης Ήλκος είναι αθλητής του παρκούρ, γνωστό ως η “τέχνη της κίνησης”. Μια τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες.

«Έμαθα τελείως μόνος μου, ασχολούμενος έξω με την παρέα μου, ό,τι ξέρω τα έμαθα σαν χόμπι στην αρχή, μετά στο εξωτερικό ασχολήθηκα ξανά με το προπονητικό κομμάτι σε πάρκο με τραμπολίνα και τώρα που βρέθηκα στην Κομοτηνή προσπαθώ να αναδείξω αυτό το άθλημα, όσο μπορώ» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή: Ένας αθλητής του παρκούρ, μιας τέχνης της κίνησης
Βασίλης Ήλκος, αθλητής του Παρκούρ

Το Παρκούρ, όπως ανέφερε ο νεαρός αθλητής «είναι η τέχνη της φυγής. Η τέχνη να εναρμονίζεσαι με το χώρο και να κινείσαι από ένα σημείο άλφα σε ένα σημείο βήτα με έναν τρόπο και εντυπωσιακό με τα ακροβατικά που θα κάνεις. Είναι ακροβατικά εδάφους, τεχνικές είτε από την capoeiera, είτε από το break dance, από πολεμικές τέχνες και την ενόργανη. Τα συνδυάζεις με όποιον τρόπο θέλεις για να δημιουργήσεις ένα show».
Στα 25 του έτη ο ίδιος με τον μεγαλύτερο αθλητή στα 29 και με κάποιες λίγες ακαδημίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο το άθλημα σίγουρα δεν είναι διαδεδομένο. «Προσπαθούμε να βρισκόμαστε. Να κάνουμε κάποια event, κάποιες οργανώσεις, κάποιους αγώνες.» είπε προσθέτοντας πως «Υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν  την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως ο Δημήτρης Κιρσανίδης, “μεγάλος αθλητής στο άθλημα αυτό, αλλά δυστυχώς το άθλημα δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε”.
Εργαζόμενος στο εξωτερικό δίδασκε τις βασικές τεχνικές του παρκούρ σε ανθρώπους άνω των 50 ετών απλά και μόνο για να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, την ισορροπία τους. «Αν κάτι αποτύχεις στην προσπάθειά σου να το κάνεις, μπορείς να σηκωθείς και να προσπαθήσεις ξανά και ξανά» είπε ο Βασίλης Ήλκος προσθέτοντας πως η ενασχόληση με το άθλημα σε βοηθά να «κατανοήσεις τα λάθη σου μέσω της επανάληψης και να συνειδητοποιήσεις ότι πολλές φορές δεν είναι το πρόβλημα σου στην τεχνική εκτέλεση της στιγμής, αλλά στο τι υπάρχει από πίσω, είτε στο σώμα σου, είτε στην τεχνική σου, στα ανοίγματα σου. Είτε σε κάποια ανατομική δυσλειτουργία που μπορείς να έχεις και την ανακαλύπτεις μέσα από αυτό».

Καθημερινά κάνοντας ασκήσεις ευλυγισίας, ενδυνάμωσης, προπόνησης γίνεται καλύτερος και το αγαπά περισσότερο, αφιερώνει χρόνο όπως λέει σε αυτό που αγαπά. «Αξίζει να δοκιμάσει κανείς στο άθλημα γιατί σου χτίζει μια νοοτροπία ζωής, δεν πρέπει να τα παρατάς. Είτε λόγω του εαυτού σου είτε λόγω των εμποδίων που θα βρεις μπροστά σου» καταλήγει βέβαιος πως μια δοκιμή θα σας/μας πείσει.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος