Στη Σμύρνη του 1880 “ταξίδεψε” σήμερα το κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής ο γνωστός – δημοσιογράφος συγγραφέας και νομικός Ξενοφώντας Μαυραγάνης. Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-11-2021) για το νέο του βιβλίο με τίτλο «ζώντας στην Αττάλεια», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μαλλιάρης- Παιδεία» σημείωσε ότι όλα ξεκίνησαν από τις σημειώσεις ενός παππού, του δικού του.
Μέσα από το αρχείο των εμπορικών του συναλλαγών –συναλλαγές με Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και Εβραίους- «ξύπνησαν» μνήμες και μικρές ιστορίες ενός άλλου τόπου, τόσο γνώριμου, όμως, στον Ελληνισμό.
Πρόκειται για την «επιστροφή» σε έναν τόπο, την Αττάλεια που την εποχή εκείνη ζούσαν κι εργάζονταν χιλιάδες Έλληνες. Αλλά και μια «επιστροφή» στη Σμύρνη του 1880. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η γεωγραφία, η τοπιογραφία και η ανθρωπογεωγραφική “σύνθεση” της περιοχής.
Ένα ζευγάρι, ο Δημητρός και η Γαριφαλιά και ο γιος τους ο Αντώνης που αφήνει την Αττάλεια για να σπουδάσει στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης «τη συντηρητική» Σχολή, πλην, όμως, με πλούσιο έργο και χιλιάδες μαθητές στα χρόνια της λειτουργίας της. Μέσα από τις μικρές εκδρομές του Αντώνη ο αναγνώστης “περι-διαβαίνει” σε μέρη γνώριμα, όπως: Μπορνόβας, Κορδελιό και Καρατάς… «ζώντας αρμονικά σε ένα καθαρά μουσουλμανικό σπίτι, στη Σμύρνη» όπως εξήγησε ο δημιουργός, στάθηκε στη Σμύρνη, σε εκείνη «μεγάλη πολιτεία” γιατί τότε και μέχρι τον ξεριζωμό του ελληνισμού συγκέντρωνε όλες τις φυλές του κόσμου, όλες τις θρησκείες και όσους πολιτισμούς ήξερε τότε η οικουμένη. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτόν τον πλούτο ήθελε να δώσει, τον πλούτο ενός τόπου που μεγαλούργησε, αλλά και χάθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Μάλιστα κάνοντας μια αναφορά στο σήμερα στάθηκε στη διαρκή επιθετικότητα που επιδεικνύει η γείτονα χώρα έναντι της Ελλάδας από την μια και στην ίδια στήριξη, όπως είπε, από την πλευρά της Γερμανίας, όπως παλιά…
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος