Κομοτηνή: Ένα μουσείο για το χωριό τους

Array

Κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα οι κάτοικοι του χωριού Μεσσούνη Ροδόπης. Ένα λαογραφικό μουσείο με εκθέματα του πολιτισμού και της παράδοσής τους είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του. Γεωργικά εργαλεία μιας άλλης εποχής, είδη οικιακής τέχνης, εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι παλιότερες γενιές δέχονται τις φροντίδες των μελών του Συλλόγου Γυναικών, αποκτούν και πάλι λάμψη κι ομορφιά κι ετοιμάζονται να έλξουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

«Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν θετική » δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Ιωάννα Δραγανίδου σημειώνοντας πως στο διάβα των χρόνων πολλά αντικείμενα δυστυχώς πετάχτηκαν, ωστόσο, αρκετά είναι κι αυτά που έχουν διασωθεί. «Με τη λειτουργία του μουσείου θα πετύχουμε τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον» εξηγεί αποκαλύπτοντας ότι την προσπάθεια τους την έχουν αγκαλιάσει με ζέση νέοι και ηλικιωμένοι, αλλά και ο δήμος Κομοτηνής. Πολλοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία σπεύδουν να κατασκευάσουν χειροποίητα παιχνίδια, όπως αυτά τα οποία χρησιμοποιούσαν νεότεροι. «Θα τα εκθέσουμε για να τα βλέπουν τα σημερινά παιδιά και να μαθαίνουν με ποιο τρόπο διασκέδαζαν παιδιά άλλων εποχών, τότε που δεν υπήρχαν Η/Υ και pokemon ».

Ιδιαίτερος θα είναι ο πλούτος του μουσείου σε ό,τι έχει σχέση με την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού. «Από το Σιναπλί ακόμη, την αλησμόνητη Πατρίδα, η αμπελοκαλλιέργεια ήταν σήμα κατατεθέν για τους κατοίκους, παράδοση η οποία συνεχίζεται με αρκετούς νέους αμπελουργούς να δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο» δηλώνει η κα Δραγανίδου σημειώνοντας ότι αυτή η ιδιαίτερη σχέση των κατοίκων με το αμπέλι και το κρασί θα «αποτυπώνεται» στις προθήκες του μουσείου.
Φώτο:Η κα Ιωάννα Δραγανίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος