Κομοτηνή: Εκδήλωση μνήμης για τους Τ. Παπαγεωργίου και Γ. Καρυπίδη

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» ανέφεραν οι ομιλητές (Ε. Λαμπάκης, Α.Στρατιάδης,Μ.Καδόγλου και Δ. Σεργκενλίδης) της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην Κομοτηνή. Επρόκειτο για εκδήλωση μνήμης και αγώνα που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού αφιερωμένη στην μνήμη των: Τόλη Παπαγεωργίου και Γιάννη Καρυπίδη.

Δυο ξεχωριστές προσωπικότητες με σημαντική ο καθένας συμμετοχή στα 23 χρόνια της κοινής συμπόρευσης σύσσωμης της κοινωνίας της Θράκης κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού. Δύο άνθρωποι που κατάφεραν ο καθένας με τον τρόπο του να προβάλλουν στην υπόλοιπη χώρα το “ΟΧΙ” των κατοίκων της ακριτικής Θράκης, αλλά και να δείξουν το δρόμο σε αυτή την προστασίας του περιβάλλοντος και του τόπου. Γι αυτό το λόγο άλλωστε δεκάδες κάτοικοι της Ροδόπης και του Έβρου ήταν  και σήμερα παρόντες.

Κομοτηνή: Εκδήλωση μνήμης για τους Τ. Παπαγεωργίου και Γ. ΚαρυπίδηΠαρόν και οι επίσημοι: Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου (Δ.Χαρίτου), της Μητροπόλεως, των Δήμων (πρόεδρος του ΔΣ Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου), κομμάτων (Α.Κουγιουμτζόγλου,Μ.Μαλτέζος), φορέων, αρχών, οικολογικών οργανώσεων (Σ.Δραγουμάνη), δημοτικών παρατάξεων (Γ.Λουτατίδης), Συλλόγων (Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης) και πολλοί άλλοι που έδωσαν το δικό τους παρόν.
«Τίποτα δεν θα μας χαριστεί» δήλωσε η κα Μαρία Καδόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. «Δεν θα μας χαριστεί τίποτα, εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Οι εταιρείες μπορούν ανά πάσα στιγμή να το ανατρέψουν αυτό το αποτέλεσμα» είπε.

Κομοτηνή: Εκδήλωση μνήμης για τους Τ. Παπαγεωργίου και Γ. ΚαρυπίδηΜιλώντας και για τους δύο εκλιπόντες σημείωσε πως οι άνθρωποι αυτοί δεν άφηναν τίποτα να τους αποσπάσει από τον στόχο, “μπορεί”, όπως είπε, “γύρω τους να έλεγαν πράγματα εναντίον τους, να έριχναν λάσπη, ωστόσο, και οι δύο δεν άφηναν τίποτα να τους πτοήσει”.
«Ο Γιάννης με τον Τόλη αποτέλεσαν ένα χαρισματικό δίδυμο , που ενίσχυσε και δημοσιοποίησε κάθε προσπάθεια του αγώνα μας σε πολλά σημεία της Ελλάδας, στη Χαλκιδική, στη Θράκη, στο Κιλκίς , στην Αθήνα, στη Θεσσαλία» είπε ο Ανέστης Στρατιάδης μιλώντας για την ποιότητα που τους διέκρινε σημειώνοντας για τον Γιάννη Καρυπίδη πως στο επίκεντρο του έργου του ήταν ο άνθρωπος και ο Κινηματογράφος του ήταν Κινηματογράφος της καρδιάς.
«Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν ξέρω πώς θα δινόταν αυτός ο αγώνας. Μας έδειξαν τον τρόπο να αγωνιστούμε» ανέφερε ο Δάνος Σεργκενλίδης τονίζοντας επίσης την σημαντικότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης από το ΤΕΕ θράκης –από την πρώτη μάλιστα στιγμή- στην έκβαση αυτής της προσπάθειας (παρόντες ήταν οι πρώην πρόεδροι: Σ.Τσάγκος και Ν. Παπαθανασίου, αλλά και ο νύν πρόεδρος Δ. Λουρίκας ), αλλά και την ανάγκη εγρήγορσης λόγω και της ψήφισης του καινούργιου Νόμου (Αναπτυξιακού και Περιβαλλοντικού), με την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων, άλλα και της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων στις τελικές αποφάσεις.

Κομοτηνή: Εκδήλωση μνήμης για τους Τ. Παπαγεωργίου και Γ. ΚαρυπίδηΤην εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Χρήστος Χαντζόπουλος,η Σοφία Χαντζοπούλου, αλλά και η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών. Διαβάστηκε χαιρετισμός του καθηγητή Σαράντη Διαμαντή και προβλήθηκαν δύο βίντεο, το ένα χαιρετισμός του δημοσιογράφου – δημιουργού Γιώργου Αυγερόπουλου και το άλλο ένα μικρό αφιέρωμα από τη συμμετοχή των Τ.Παπαγεωργίου και Γ. Καρυπίδη στο κίνημα κατά της εξόρυξης όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι τη «φυγή» τους. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Αμπατζή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος