Συνήθως εργάζονται σε ταβέρνες και café. Κάποιοι τους δίνεται η ευκαιρία, κάνοντας την πρακτική τους σε διάφορες υπηρεσίες, να γνωρίζουν και άλλες «όψεις» της Κομοτηνής. Αρκετοί λένε «ναι» σε ευκαιριακά μεροκάματα θέλοντας να καλύψουν μόνοι τους μέρος των εξόδων των σπουδών τους. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες περιπτώσεις φοιτητών που εκπλήσσουν με τις επιλογές τους. Όπως ο νεαρός Γιάννης Κωνσταντινάκης, ο επι πτυχίω φοιτητής της Νομικής Σχολής…
Σήμερα τον αποχαιρέτησαν με μια μεγάλη αγκαλιά και με ένα εικόνισμα του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου Αγίου της Ενορίας τους. Ο ιερέας της Σάλπης, ο πατέρας Βαλάντης και οι πιστοί ευχήθηκαν στον νεαρό ψάλτη καλή σταδιοδρομία. Ο Γιάννης Κωνσταντινάκης, από την Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας ,ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Νομική Σχολή Κομοτηνής. Οι πολλές υποχρεώσεις στη Σχολή και η πολύωρη μελέτη δεν τον απέτρεψαν από το να ασχολείται με μια γνώριμη σε εκείνον συνήθεια, την ψαλτική. Γιος ψάλτη, εγγονός ιερέα, γνώριμα τα «λημέρια» της ψαλτικής και ο χώρος του αναλογίου, που δεν δίστασε στιγμή να το αναλάβει.
Πολύ πριν το πτυχίο της Νομικής, μαθητής στην 1η Λυκείου ακόμη, πήρε το πτυχίο του Ιεροψάλτη και στη συνέχεια το δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής. Στην ενορία της Σάλπης, μέσω της ψαλτικής, έκανε καινούργιους φίλους. Κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη τους. Πρώτος ο πατέρας Βαλάντης του άνοιξε την αγκαλιά του, ακολούθησαν ο Τάσος Κατραντζής, επίσης ψάλτης από μικρό παιδί στον Άγιο Αθανάσιο, και ύστερα όλοι οι πιστοί της Ενορίας που έσπευδαν κάθε Κυριακή να προσευχηθούν στον θαυματουργό Άγιο τους και να τον ακούσουν.
Επιστρέφοντας στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας θα θυμάται με νοσταλγία, εκτός από τα φοιτητικά στέκια και την παρέα των συμφοιτητών του, και το μικρό χωριουδάκι της Σάλπης, που, όπως είπε ο πατέρας Βαλάντης, «τόσο τον αγάπησε».
Φώτο: Η στιγμή της αποχώρησης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος