Κομοτηνή: Εικαστική εορταστική παρέμβαση από το Σύλλογο Φιλοτεχνών

Το δικό του παρόν στους σημερινούς εορτασμούς για την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό έδωσαν οι Φιλότεχνες της Κομοτηνής. Μπορεί λόγω των προστατευτικών μέτρων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να μην συμμετείχαν καθώς δεν έγινε ούτε και φέτος παρέλαση, όπως και χορευτικές εκδηλώσεις, ωστόσο, η πρόεδρος των Φιλοτεχνών Ιωάννα Αλμπανίδου και οι συνεργάτες της, βρήκαν έναν εικαστικό τρόπο να τιμήσουν την ιστορική αυτή επέτειο.

Κομοτηνή: Εικαστική εορταστική παρέμβαση από το Σύλλογο Φιλοτεχνών«Δυστυχώς δεν μπορούμε να εορτάσουμε, όπως είχαμε συνηθίσει: Με χαρές, γιορτές, με χορούς και τραγούδια, ωστόσο, συμμετείχαμε με μια μικρή εορταστική πινελιά» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Ιωάννα Αλμπανίδου προσθέτοντας «Με αυθεντικές φορεσιές, οικογενειακά κειμήλια από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Είναι φορεσιές που μας «γυρίζουν» 100 χρόνια πίσω, τις φορούσαν οι πρόγονοί μας οι Θρακιώτες κι ελπίζω να δίνουν μια όμορφη πινελιά».

Κομοτηνή: Εικαστική εορταστική παρέμβαση από το Σύλλογο Φιλοτεχνών
Η κα Ιωάννα Αλμπανίδου (δεξιά) με τους συνεργάτες της, τον κο Ρίφογλου και την κα Δάφνη

Ο υπεύθυνος της Συλλογής φορεσιών του Συλλόγου, ο κος Θεοχάρης Ρίφογλου εξήγησε πως οι τέσσερις παραδοσιακές στολές είναι από τα τρία διαμερίσματα της Θράκης, από τους Αρβανίτες της Κομοτηνής, το Καβακλή της Ρωμυλίας , τα 13 χωριά των Μάρηδων, τους Γαλαζοβράκιδές και τα 9 χωριά των Μεταξάδων
«Μελετώντας την κάθε φορεσιά μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο ζωή τους» είπε η κα Αλμπανίδου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν φορεσιές καθημερινές, επίσημες. Είμαστε λάτρεις της παράδοσης και είναι σημείο αναφοράς και μελέτης οι στολές αυτές για να μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για εκείνα τα χρόνια».

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος