Κομοτηνή: Εγερτήριο στις πέντε και δουλειά στις έξι το πρωί σ’ ένα δύσκολο εργασιακό χώρο

Το ξυπνητήρι ρυθμισμένο να χτυπά στις πέντε. Εγερτήριο αμέσως και στις έξι ήδη στο πόστο, στη δουλειά. Πρωινή εργασία. 3,5 χρόνια η μια, 1,5 η συνάδελφός της. Εργαζόμενες και οι δύο στον ίδιο χώρο. Με την ίδια κούραση στο τελείωμα του ωραρίου και το ίδιο άγχος να προφτάσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες κατά τη διάρκειά του.

«Τους βλέπουμε κάπως μαζεμένους», παρατηρούν για τούς γνώριμους πελάτες και τις πιο γνωστές σε αυτές πελάτισσες του μαγαζιού, συγκρίνουν προτεραίες αγορές κι εκφράζουν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον.
Συνεχίζουν να τακτοποιούν και να προετοιμάζονται για τους πρώτους υπαλλήλους. Μέχρι τις δύο που θα είναι στο πόστο τους οι παραγγελίες θα δώσουν και θα πάρουν. «Παλιότερα η κίνηση ήταν μεγαλύτερη, τώρα και κίνηση και ποσότητες έχουν μειωθεί», δηλώνουν στο ertnews.gr.

Μιλώντας για την εργασία σήμερα και τις απαιτήσεις των εργαζόμενων στέκονται «στον καλό μισθό», «στις καλές συνθήκες εργασίας», «στην ασφάλιση». «Σε πράγματα αυτονόητα», σκεφτόμαστε γνωρίζοντας, όμως, ότι για πολλούς εργαζόμενους είναι ζητούμενα. Κρατάμε τη σκέψη αυτή αυστηρά στα όρια του σημειωματαρίου. «Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους», λένε γνωρίζοντας και οι δύο από πρώτο χέρι πόσο απαιτητική είναι η εργασία στον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς εδώ είμαστε τυχερές, ό,τι συμφωνήσαμε παίρνουμε. Ακούμε άλλους εργαζόμενους να λένε ότι πέφτει πολύ εκμετάλλευση».

Γνωρίζουν, εκτός από τις παραγγελίες, να «καταγράφουν» με τον τρόπο τους και τις κουβέντες των πελατών τους. Άλλοτε παράπονα για την πόλη, άλλοτε για το πάρκινγκ που τους δυσκολεύει, για τα παιδιά και τους χώρους ψυχαγωγίας. Κι άλλοτε σύντομες ιστορίες που βγάζουν γέλιο. Βιαστικές αφηγήσεις πελατών που έρχονται και φεύγουν ή συζητήσεις που κρατάνε, όσο ένας καφές.

«Κομμάτι ιδιαίτερο», όπως λένε, η παρουσία των φοιτητών. «Αν είσαι φοιτητής, η πόλη είναι ιδανική», παρατηρούν και καλοδέχονται ευγενικά στο ξεκίνημα της ημέρας τους πρώτους πελάτες. «Και τα όνειρά σας;» προλαβαίνουμε να ρωτήσουμε: «Υγεία μόνο, τίποτα άλλο όλα τα άλλα παλεύονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος