Κομοτηνή: Δυόμιση χιλιάδες φιάλες αίματος – 24 χρόνια αιμοδοσίας από φοιτητές του ΤΕΦΑΑ

Το 2020 χρειάστηκε να πάνε εκείνοι στο «Βουνό» μέχρι τότε το «Βουνό» επισκεπτόταν το δικό τους χώρο. Ο λόγος για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού του ΔΠΘ και την τότε (2020) επίσκεψη – συμμετοχή τους στην ετήσια Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργανώθηκε στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Περασμένες «υγειονομικές περιπέτειες», αλλά όχι ξεχασμένες και κυρίως όχι αιτία ακύρωσης – αναβολής των πολύ όμορφων πρωτοβουλιών τους στις οποίες μας έχουν συνηθίσει.

Την επίσκεψη εκείνη στο νοσοκομείο την επέβαλε η ανάγκη μη εξάπλωσης του covid-19. Φέτος, όπως και πέρυσι, ανταμώνουν στο δικό τους χώρο τους, βάζοντας στοίχημα να κάνουν το κάτι παραπάνω. «Όλα τα χρόνια οι φιάλες που τελικώς συλλέγονται αγγίζουν συχνά τριπλάσια νούμερα. Έχουμε επιτύχει (σε συνεργασία πάντα με τις εξαιρετικές νοσηλεύτριες και ιατρούς του Τμήματος Αιμοδοσίας) τη συλλογή 80, 90 ή και του ασύλληπτου 150 φιάλες. Ο στόχος μας, κάθε χρόνο, είναι να οργανώσουμε τη δράση τόσο καλά, ώστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και το «νούμερο» της προηγούμενης χρονιάς», δήλωσε στο www.ertnews.gr η κα Έφη Τσίτσκαρη, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Αθλητικό Μάρκετινγκ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εγγραφή των μελών της κοινότητάς στις βάσεις των δωρητών μυελού των οστών είναι επίσης στόχος τους στη μεθαυριανή συνάντηση.

Η διοργάνωση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας για 24 συναπτά έτη είναι αδιαμφισβήτα μια κοινωνική προσφορά σκεφτόμαστε και το σημειώνουμε. «Υποδεικνύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του Τμήματος (και δη της Ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού & Αναψυχής που ανελλιπώς τη διοργανώνει)» υποστηρίζει στο www.ertnews.gr η κα Τσίτσκαρη προσθέτοντας ότι «Η συμμετοχή των εμπλεκομένων καθηγητών, φοιτητών και φοιτητριών, του διοικητικού προσωπικού, είναι πολυδιάστατη: Από την καθόλου αυτονόητη συμμετοχή στην αιμοληψία, μέχρι και τη συμμετοχή σε δρώμενα, χορευτικές παραστάσεις και να μην αμελούμε, τη συμμετοχή τους ως πιθανοί δότες μυελού των οστών. Φροντίζουμε πάντα η αιμοδοσία να διαμορφώνεται ως γιορτή προσφοράς» λέει σημειώνοντας και την πολύτιμη στήριξη που έχουν εξασφαλίσει από τους χορηγούς.

«Το όραμά μας ήταν και είναι να εμφυσήσουμε στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς μας φοιτητές, αλλά και σε όλους τους εμπλεκομένους τη σημασία της δωρεάς. Δωρεάς αίματος. Δωρεάς μυελού των οστών. Δωρεάς.. προς όφελος του κοινωνικού συνόλου: δηλαδή όλων μας» τονίζει εξηγώντας ότι η Αιμοδοσία διοργανώνεται στο πλαίσιο μαθήματος που διδάσκει η ίδια στην Ειδικότητα Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής. «Οι φοιτητές και φοιτήτριες της ειδικότητας μαθαίνουν όλα τα στάδια μίας διοργάνωσης –πόσο μάλιστα μίας διοργάνωσης που δεν εφάπτεται απολύτως του αθλητισμού, αλλά της κοινωνικής διάστασης που (οφείλει αυτός να) αναπτύσσει. Τη χρονιά αυτή, μάλιστα, κλήθηκαν να διοργανώσουν τρεις διαφορετικές δράσεις κατά τη διάρκεια του ίδιου εξαμήνου, όλες με κοινωφελή σκοπό».

Τέλος, ερωτηθείσα για το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει απάτησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Όλοι έχουμε έναν ήρωα.. προσφοράς μέσα μας» και στάθηκε στο προφίλ των φοιτητών σημειώνοντας: « Οι φοιτητές μας είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αυτό που διαπιστώνω, όμως, είναι ότι με πολύ καλή διάθεση, επιμονή και συμβουλευτική, όλοι είμαστε εν δυνάμει δωρητές. Αρκεί να αντιληφθούμε το μεγαλείο της προσφοράς».
Info
H 24η Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας θα διοργανωθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 τις ώρες 09:30-13:00, στο Αίθριο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ., στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Αποδέκτης όλων των φιαλών θα είναι, και αυτή τη χρονιά, η τράπεζα αίματος του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος