Κομοτηνή: Δύο δημιουργοί κάνουν τα μουσεία χώρους έμπνευσης

“Μουσεία,πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς, μπορούν να γίνουν και τόποι συγγραφής μιας ιστορίας;”. Απάντηση στο ερώτημα δίνεται μ’ ένα βιβλίο από δύο ταλαντούχους Κομοτηναίους. Για το κοινό τους αυτό έργο με τίτλο: «Μετά-γράφοντας την Τέχνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος μίλησαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ποιητής Σπύρος Κιοσσές και η συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα.

Κομοτηνή: Δύο δημιουργοί κάνουν τα μουσεία χώρους έμπνευσηςΗ Νάγια Δαλακούρα είπε πως είναι το αποτέλεσμα μιας πρώτης κοινής δημιουργικής προσπάθειας που είχε με τον Σπύρο Κιοσσέ. «Είναι ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς, σε παιδαγωγούς, σε γονείς και σε επισκέπτες των μουσείων, οι οποίοι αναζητούν στους χώρους της πολιτισμικής κληρονομιάς πολυ-αισθητηριακές εμπειρίες. Ένα εγχειρίδιο που παρουσιάζει εμπεριστατωμένα όλο το πλαίσιο της αξιοποίησης της γραφής, περιγράφει διεξοδικά διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν και παρουσιάζει ως μια μελέτη περίπτωσης την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τον Σπύρο Κιόσσε να προσθέτει: «Η συνεργασία προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις με την Νάγια, είχαμε συνεργαστεί και με άλλες αφορμές και πάνω στη συζήτηση σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τη δημιουργική γραφή ως μέσο ερμηνείας κι ανάγνωσης των μουσειακών εκθεμάτων, άρα να συνδυάσουμε τους ειδικότερους επιστημονικούς χώρους που μας ενδιαφέρουν, εμένα και τη Νάγια».
Κομοτηνή: Δύο δημιουργοί κάνουν τα μουσεία χώρους έμπνευσηςΟι αναγνώστες αυτής της όμορφης κοινής δημιουργικής δουλειάς θα είναι άτομα όλων των ηλικιών, «για παιδιά κάθε ηλικίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν προσθέτοντας: «Όποιος θέλει να βιώσει στο χώρο των μουσείων είναι μια πολύ διαφορετική επιλογή, θα μπορεί διαβάζοντας το να δει τις δυνατότητες που υπάρχουν», δήλωσε η Νάγια Δαλακούρα προσθέτοντας πως «είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς, γονείς, επισκέπτες, είναι ένα εργαλείο, ένα εγχειρίδιο που έχοντας το ως βάση θα μπορεί να παράξει δημιουργική γραφή μέσα στο μουσειακό χώρο που θα επισκεφτεί. Με προτεινόμενες ιδιαιτερότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν».
Από την πλευρά του ο Σπύρος Κιοσσές στάθηκε στην Παπαδριέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη, που δίνει αφορμές για δημιουργική γραφή, αλλά και αποτελεί έναν τρόπο να προβληθεί σε Πανελλήνιο Επίπεδο. «Είναι πολύ πλούσιος χώρος και αξίζει να τον επισκεφτούν από όλη την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ η Νάγια Δαλακούρα σημείωσε: «Θέλουμε να εμπλακούν οι επισκέπτες βιωματικά με τα εκθέματα κατά την επίσκεψή τους και να μην είναι μια επίσκεψη τελείως τυπική και επιφανειακή, κυρίως στους επισκέπτες της νεαρότερης ηλικίας». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος