Κομοτηνή: Φτιάχνουν Τράπεζα Στρατηγικών Εκμάθησης

Κομοτηνή: Φτιάχνουν Τράπεζα Στρατηγικών ΕκμάθησηςΗ «αφρόκρεμα» των καθηγητών που ασχολούνται με τις στρατηγικές εκμάθησης, γλωσσολόγοι από όλο τον κόσμο αναχώρησαν από την φθινοπωρινή Κομοτηνή έχοντας σχηματίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για το Δ.Π.Θ. και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Άλλωστε επιτυχία της προέδρου, της κας Ζωής Γαβριηλίδου και των συνεργατών της ήταν η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου «2nd International Conference on Situating Strategy Use» στην Πρωτεύουσα της Θράκης. Διακεκριμένοι ομιλητές από είκοσι έξι χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ιράν, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία, Τυνησία) και πέντε ηπείρους είχαν την ευκαιρία να συμφωνήσουν ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η διοργάνωση και λειτουργία μιας διεθνούς εταιρείας η οποία θα φέρνει κοντά όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις Στρατηγικές Εκμάθησης. «Θα λειτουργεί ως μια δεξαμενή στην οποία θα μπορούμε να καταθέτουμε κοινές ερευνητικές προτάσεις.» δήλωσε η κα Γαβριηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Κομοτηνή: Φτιάχνουν Τράπεζα Στρατηγικών Εκμάθησης
Η αρχαιολόγος, κα Μαρίνα Τασακλάκη ξενάγησε τους συνέδρους στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής.

Διάδοση στρατηγικών εκμάθησης
«Είναι σημαντικό ότι αυτό το βήμα ξεκινά εδώ στο Δημοκρίτειο. Είναι πολύ σημαντικό με τους καλύτερους του κόσμου να μπορούμε να στήσουμε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα φέρουν χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο.» δηλώνει η πάντοτε δημιουργική πρόεδρος και αποκαλύπτει πως ο δεύτερος στόχος που τίθεται είναι η διάδοση των στρατηγικών εκμάθησης. «Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου πρότεινε στους συμμετέχοντες οι οποίοι το αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, να γίνουν τα ακόλουθα βήματα: Πρώτον, να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη πλατφόρμα όπου θα ανεβαίνει εκπαιδευτικό υλικό σε όλες τις γλώσσες του κόσμου το οποίο θα μπορούν, όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν, να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους κάνοντας πράξη την στρατηγική διδασκαλία. Δεύτερον, συμφωνήθηκε να καταγραφεί ό,τι έρευνα έχει γίνει ως τώρα σε σχέση με τις στρατηγικές στο Site αυτό ώστε όλοι να έχουν στη διάθεσή τους από τη μια πλευρά, τη θεωρία, τις έρευνες κι από την άλλη την πράξη, το διδακτικό υλικό και να τα “παντρεύουν” με τον καλύτερο τρόπο.»

Θερινά σχολεία στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική
Παράλληλα, συμφωνήθηκε σύντομα να δρομολογηθεί και η διοργάνωση θερινών σχολείων, ένα στην Ευρώπη, ένα στην Ασία κι ένα στην Αμερική, όπου δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται, θα μπορούν να το παρακολουθούν και να βλέπουν πως μπορούν στην πράξη, με ποιες στρατηγικές να βοηθήσουν τους μαθητές τους να μάθουν καλύτερα, αποτελεσματικά, γρήγορα, να μάθουν μια γλώσσα.

Διδασκαλία μεταναστών 

Επίσης, εξετάστηκε και το πώς θα μπορούν να διδάξουν μια γλώσσα στους μετανάστες που έχουν έρθει στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Να μάθουν πιο γρήγορα, να ενταχθούν πιο γρήγορα στις κοινωνίες, να βρουν δουλειά πιο γρήγορα και να ξ αναστήσουν από την αρχή τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής. Ήδη εθελοντές του Τμήματος διδάσκουν σε μετανάστες. «Τώρα, αυτό θα γίνεται πιο συστηματικά.» Θα δρομολογηθεί η δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, που θα δώσει άφθονο υλικό με συστηματικό τρόπο στους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να το κάνουν.»

Κομοτηνή: Φτιάχνουν Τράπεζα Στρατηγικών ΕκμάθησηςΗ χαρά της δημιουργίας και οι εξαιρετικοί εθελοντές
Όσον αφορά στη γεύση που αφήνει στην ίδια η διοργάνωση, και μάλιστα με τόσο πετυχημένο τρόπο, του «2nd International Conference on Situating Strategy Use» η κυρία Γαβριηλίδου αφού σημείωσε πως τιμά την περιοχή μας η παρουσία αυτών των ανθρώπων, καθώς « δεν πηγαίνουν όπου κι όπου.» πρόσθεσε πως «Μένει μια απόλυτη αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας που δίνει σε όλους τη δύναμη να ονειρευτεί και να σχεδιάσει κι άλλα πράγματα στο μέλλον. Είχαμε εξαιρετικούς εθελοντές, έκλεψαν την παράσταση. Και στο τέλος ένιωσαν μια χαρά, τη χαρά της δημιουργίας.»
Φώτο:Η κυρία Ζωή Γαβριηλίδου με σύνεδρο ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος