Κομοτηνή-ΔΠΘ: Η έρευνα και η διδασκαλία της Λαϊκής Τέχνης και του Ενδύματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαδικτυακή διάλεξη της Καθηγήτριας Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρίνας Βρέλλη-Ζάχου, με θέμα: «Η έρευνα και η διδασκαλία της Λαϊκής Τέχνης και του Ενδύματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00-20.00, στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κομοτηνή-ΔΠΘ: Η έρευνα και η διδασκαλία της Λαϊκής Τέχνης και του Ενδύματος στο Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΗ Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το 1986 έγινε Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το βαθμό «Άριστα». Το 1988-1989 έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Loughborough College of Art and Design, στη Βρετανία. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγήτρια στον Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, το συγγραφικό και το διδακτικό της έργο αφορούν κυρίως θέματα Ενδυματολογίας, Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης και Βιοτεχνίας. Έχει γράψει έξι μονογραφίες: Τα τσαρούχια και οι τσαρουχάδες στην Ήπειρο. Συμβολή στη μελέτη της λαϊκής υπόδησης,εκδ. Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ναύπλιο 1991, Χειρόγραφα Ενδυματολογικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συλλογή Φοιτητών (1964-1992), Επιστ. Επετ. Φιλ/κής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δωδώνη, Παράρτημα αρ. 54, Ιωάννινα 1994, Χειρόγραφα Λαογραφίας από Σπουδαστές της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων (1966-1967). Αρχείο Καθηγητή Δημ. Σ. Λουκάτου, Ιωάννινα 1999, Η ενδυμασία στη Ζάκυνθο μετά την Ένωση, 1864-1910. Συμβολή στη μελέτη της ιστορικότητας και της κοινωνιολογίας του ενδύματος, έκδοση Ιδρύματος Αγγελικής Χατζημιχάλη (και εκδόσεις Μεταίχμιο 2014), Αθήνα 2003, Η ενδυματολογική έρευνα της Καρπάθου, Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ. GUTENBERG, Αθήνα 2014, Η διδασκαλία και η έρευνα του ενδύματος στο πλαίσιο του λαϊκού πολιτισμού: Οι εργασίες των φοιτητών στο Λαογραφικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Λ.Α.Π.Ι., 1964-2014), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2014. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της και με διαλέξεις της σε πολλά συνέδρια, ενώ η ίδια έχει την επιστημονική επιμέλεια συλλογικών τόμων και έργων όπως είναι τα Πρακτικά του Δευτέρου Διεθνούς Συμποσίου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας,Τόμοι Ι και ΙΙ, Παν/μιο Ιωαννίνων, Δήμος Πρέβεζας, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, 2010 (επιστημονική επιμέλεια σε συνεργασία με τον Χρήστο Σταυράκο), Σαρακατσαναίοι. Πορεία στον Τόπο και στο Χρόνο. Φωτογραφικό Λεύκωμα, Αδελφότης των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Αθήνα 2011. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Costume Society of England, της Costume Society of America, του Συλλόγου των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Συλλόγου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, του Συλλόγου των Φίλων του «Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Επιστημονική επιμέλεια: Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, ΤΙΕ. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ, Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης.

Info
Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams είναι:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a7f7fee1a44d344fc88aab31b1815a4e3%40thread.tacv2/1613592306462?context=%7b

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος