Κομοτηνή: Διδασκαλία ελληνικών στο Ιάσιο της Ρουμανίας

Array

Στο ιστορικό Ιάσιο της Ρουμανίας ολοένα και περισσότεροι διδάσκονται ελληνικά, θέλοντας έτσι να κάνουν κτήμα τους τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα.

Η Αγγελική Μουζακίτη ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός ζει κι εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου. 3,5 χρόνια τώρα διδάσκει τα ελληνικά σε ξένους, κυρίως σε Ρουμάνους φοιτητές, αλλά και σε όποιον άλλον επιθυμεί να μάθει τα νέα ελληνικά. «Είναι μια πρόκληση να διδάσκεις τη μητρική σου γλώσσα σε ξένους. Συνάντησα ένα κοινό που διψούσε να έρθει σε επαφή και να μάθει τα νέα ελληνικά, όπως και να έρθει σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό» δηλώνει.

Όπως εξηγεί το Ιάσιο έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτισμικό φορτίο και για μας τους Έλληνες αλλά και για τους Ρουμάνους. «Οι Ρουμάνοι εκεί είναι φιλέλληνες. Πάρα πολλοί φοιτητές μου είναι Ρουμάνοι φιλέλληνες. Έρχονται για διάφορους λόγους να μάθουν ελληνικά. Κάποιοι επειδή θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Κάποιοι επειδή επιθυμούν να δουλέψουν σε ελληνικές εταιρείες που έχουν έρθει και λειτουργούν στη Ρουμανία κυρίως στο Βουκουρέστι. Πάρα πολλοί μαθαίνουν τα ελληνικά και για θρησκευτικούς λόγους, είναι ορθόδοξοι και είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Πάρα πολλοί δηλώνουν απλά από ευχαρίστηση. Τους αρέσει ο πολιτισμός, τα τραγούδια. Όπως και οι σπουδές παίζουν σημαντικό ρόλο. Κάποιοι θέλουν να εμβαθύνουν σε κείμενα, αρχαία ελληνικά ή βυζαντινά, οπότε χρειάζονται την ελληνική».

Μαθητές με κοινό στόχο την εκμάθηση της ελληνικής και με διαφορετική αφετηρία ο καθένας. Μέγιστη προβολή στην ελληνική γλώσσα προσέφερε η μετάφραση πάρα πολλών έργων της ελληνικής Λογοτεχνίας. Δημοφιλέστεροι είναι οι Καβάφης και Καζαντζάκης, «είναι οι πιο μεταφρασμένοι» προσθέτει η κα Μουζακίτη.

Η ελληνική Κοινότητα του Ιασίου είναι παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Μέλη της είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Αλλά και Φιλέλληνες που δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν μέλη της ελληνικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια και περισσότερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων μετακομίζουν στη Ρουμανία και άνεργοι Έλληνες, κυρίως άνεργοι εκπαιδευτικοί, που αναζητούν εργασία.
Φώτο:Αγγελική Μουζακίτη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος