Κομοτηνή: «Διατρέχοντας την Εγνατία» με το Σωματείο «Διάζωμα»

Array

«Είναι ωραίο να προσφέρεις στη χώρα σου από την πλευρά ενός απλού εθελοντή. Πρέπει να αισθανθεί ο καθένας ότι είναι ένα μικρό κράτος. Ότι το κράτος το έχουμε μέσα μας και μπορούμε να το διευρύνουμε, να το κάνουμε πιο ποιοτικό και να το υπερασπιζόμαστε» δηλώνει ο Σταύρος Μπένος, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, λίγες μέρες πριν επισκεφτεί την περιοχή, μέλος μιας μεγάλης αποστολής αποτελούμενης από 500 και πλέον μέλη και φίλοι του Σωματείου.

500 φίλοι της περιοχής επισκέπτονται την Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης
Κομοτηνή: «Διατρέχοντας την Εγνατία» με το  Σωματείο «Διάζωμα»Θα βρεθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από την ερχόμενη Πέμπτη. Θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, η οποία θα φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και στην Κομοτηνή στις 9 Σεπτεμβρίου (στις 7 Σεπτεμβρίου η αποστολή θα επισκεφτεί τη Σαμοθράκη). Παράλληλα, τα μέλη της αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μνημεία της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας. «Είναι πολύ συγκινητικό πόσοι πολλοί θέλουν να γνωρίσουν την Π.Αν.Μ.Θ. και τα μνημεία της περιοχής.» δηλώνει ο επικεφαλής της μεγάλης αυτής αποστολής και προσθέτει ότι νιώθουν πολύ μεγάλη συγκίνηση για το κομμάτι αυτό της πατρίδας, αλλά και για την γενναιοδωρία των τοπικών αιρετών. Καβάλα, Θάσο, Φίλιπποι, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη οι σταθμοί του πενθήμερου ταξιδιού.

«Η Περιφέρεια Αν. Μ.Θ. έχει το ωραιότερο, ελκυστικότερο, το πιο «πυκνό» πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων πανελληνίως για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων. Πρόκειται για την «Via Egnatia», προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ.» δηλώνει ο κος Μπένος, μην παραλείποντας να αναφερθεί στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, αλλά και στην άριστη συνεργασία με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Διατρέχοντας την Εγνατία

Κομοτηνή: «Διατρέχοντας την Εγνατία» με το  Σωματείο «Διάζωμα»Το πρόγραμμα «Διατρέχοντας την Εγνατία» του σωματείου «Διάζωμα» περιλαμβάνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εγνατίας οδού. Τα ίχνη της Εγνατίας οδού και η ιστορική της διαδρομή μέσα στα 2.500 χρόνια της ύπαρξής της, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για την δημιουργία μιας σύγχρονης περιηγητικής διαδρομής. Μιας διαδρομής που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, όλων των εποχών: της προϊστορικής, της κλασσικής αρχαιότητας, της Ρωμαϊκής εποχής, της Βυζαντινής και Οθωμανικής κυριαρχίας, της νεότερης ιστορίας. H Σαμοθράκη των μεγάλων Θεών, ο τύμβος της Δοξιπάρας, η Ζώνη, τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, οι Φίλιπποι, η Θάσος, οι ρωμαϊκές πόλεις Μαξιμιανούπολη, Τραϊανούπολη και Πλωτινούπολη, η Βυζαντινή και Οθωμανική Πρωτεύουσα Διδυμότειχο, η Βυζαντινή Παναγία της Κοσμοσώτηρας στις Φέρες, τα οθωμανικά τεμένη σε Διδυμότειχο (Βαγιατζίτ), Κομοτηνή και Ξάνθη, το Κάστρο και το Υδραγωγείο της Καβάλας, οι παλιές πόλεις του Σουφλίου, της Ξάνθης και της Καβάλας, ο τάφος της Αμφίπολης, θα αποτελέσουν σπουδαίο κίνητρο για προσέλκυση επισκεπτών μέσω της διαδρομής της Εγνατίας, αλλά και ένα επί πλέον σπουδαίο επιχείρημα για την υλοποίηση της πρότασης.

Ένα τεράστιο τουριστικό προϊόν κατά μήκος της Εγνατίας
«Αυτή η “γνωριμία” με την περιοχή θα γίνεται με όχημα τα κατάλοιπα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, του πιο διάσημου δρόμου της αρχαιότητας.» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου προσθέτοντας ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο τουριστικό προϊόν για την αναμόρφωση της οικονομίας της περιοχής. «Να κάνουμε τα μνημεία πρωταγωνιστές. Το καινούργιο είναι ότι θα τα συνδέσουμε με την καθημερινότητα και την τουριστική οικονομία. Θα προσφέρουμε μια μελέτη για ένα σύμφωνο Ποιότητας. Ένα σύστημα κανόνων και προδιαγραφών που θα μπορεί η κάθε παραγωγική οντότητα της περιοχής να συνδεθεί με τη διαδρομή.» εξηγεί και προσθέτει «Για παράδειγμα οι αγρότες, τα καταλύματα, η σπουδαία γαστρονομία της περιοχής θα είναι μέρος αυτής της αλυσίδας. Έχουν επιλεγεί πέντε χαρακτηριστικά προϊόντα, από πέντε Νομούς για να τα προβάλουμε. Πρόκειται για προϊόντα από νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν στον πυρήνα τους την αναβίωση και την καινοτομία. Παλιές καλλιέργειες, παλιές συνταγές να τις δούμε να βγαίνουν στο φως. Θα δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο ανοικτό ράφι για τους παραγωγούς. Εμείς θα είμαστε ένα μεγάλο «πολυκατάστημα». Ο επισκέπτης δεν θα βλέπει μόνο τα μνημεία. Θα έχει μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία.» Αυτή η πορεία της υλοποίησης του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Via Egnatia βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται χρονικά το 2023.

Ψηφιακή περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής
«Θέλουμε ψηφιακά η Θράκη να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.» δηλώνει ο κος Μπένος και αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως ετοιμάζεται μια ψηφιακή εφαρμογή λειτουργική μέσω των κινητών τηλεφώνων. Θα επιτυγχάνεται έτσι  η περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής. «Αυτή η περιήγηση θα γίνεται μέσα από το κινητό τηλέφωνο του κάθε επισκέπτη. Όποιος επισκέπτης έρχεται στην περιοχή δεν θα χρειάζεται ξεναγό, θα έχει το κινητό του και θα μπορεί να μαθαίνει την πόλη.» σημειώνει.

Θεσμός εταιρικών μελών και συνέργειες
Ο κος Μπένος στέκεται στη λειτουργία του Θεσμού εταιρικών μελών. Όχι τυχαία! «Τριάντα πέντε μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν στη ζωή μας και στα προγράμματά μας. Όλα αυτά που θα κάνουμε θα είναι δωρεάν, με συνέργειες.» εξηγεί και τονίζει πως «Η μεγαλύτερη πληγή της χώρας μας είναι ότι δεν συνεργάζεται κανείς με τον διπλανό του. Όλοι θα είμαστε μαζί. Δήμος Περιφέρεια, πολίτες, αρχαιολόγοι, ξενοδόχοι κ.α. Όλοι συνεργαζόμαστε.»

Σήμα ποιότητας για τους συμμετέχοντες
Αυτοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν και το Σήμα Ποιότητας. Θα είναι ένας ποιοτικός δείκτης, ότι αυτός που δοκιμάζει ένα προϊόν το δοκιμάζει με ασφάλεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος