Κομοτηνή: Η δενδροκαλλιέργεια επιστρέφει στην Ξάνθη

Array

Ένας μετά τον άλλον οι αγρότες της Ξάνθης εγκαταλείπουν το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και στρέφονται στην δενδροκαλλιέργεια. Έτσι, για πρώτη φορά τόσο δυναμικά, δημιουργούνται μικρά και μεγάλα περιβόλια με μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ακτινίδια, νεκταρίνια και ροδάκινα.

Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί ο κ. Τάσος Τσάκαλος, δενδροκαλλιεργητής στην Ξάνθη. Βλέπει κι εκείνος με ικανοποίηση πολλούς συναδέλφους του να δοκιμάζουν σε νέα πεδία, στην αρχή δειλά, στη συνέχεια με μεγαλύτερη σιγουριά, πάντα με το ίδιο πάθος της δημιουργίας, της παραγωγής. «Η απόφαση ενασχόλησης με τη δενδροκαλλιέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από καθημερινή φροντίδα. Δεν είναι μόνο να φυτεύσεις τα δένδρα, θα πρέπει να είσαι εκεί και να τα φροντίζεις καθημερινά, είναι σαν τα μωρά παιδιά τα δένδρα, θέλουν φροντίδα, χειμώνα καλοκαίρι » δηλώνει με νόημα.

Στην Ξάνθη εκτός από την Ένωση των Αγροτών που απορροφά τις ποσότητες που έχουν παραχθεί, έχουν δημιουργηθεί και άλλες τρεις ομάδες παραγωγών. «Ο κόσμος ψάχνει ένα καλύτερο εισόδημα» δηλώνει ο κος Τσάκαλος σημειώνοντας πως ο ίδιος προωθεί την παραγωγή του και μόνος του στις λαϊκές αγορές. «Όσο ζορίζουν οικονομικά τα πράγματα, τόσο περισσότεροι στρέφονται προς την δενδροκαλλιέργεια» δηλώνει σίγουρος πια πως αυτή η ενασχόληση αποτελεί ένα καλό στήριγμα για τους αγρότες που θέλουν να δουλέψουν. Το 2016, επειδή έλειψαν οι πολλές βροχές, άφησε καλή γεύση στους παραγωγούς της Ξάνθης, η ποσότητα ήταν ικανοποιητική, η ποιότητα άριστη, έτσι κάνουν θετικό απολογισμό κι ελπίζουν ότι το 2017 θα τα πάνε ακόμη καλύτερα.
Φώτο:Τάσος Τσάκαλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος