Κομοτηνή: Δεκαεπτάχρονες μουσουλμάνες μαθήτριες βάζουν στόχους: Σπουδές, εργασία και οικογένεια

Με στόχο την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας «κάνουν», όπως λένε, «τη δική τους προσπάθεια». Στα δεκαεπτά (17) τους χρόνια, μαθήτριες της 1ης Λυκείου γνωρίζουν, από πρώτο χέρι, όπως λένε, ότι η είσοδος στον εργασιακό χώρο είναι πιο εύκολη με την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και γι αυτό αγωνίζονται.

Μιλούν στο www.ertnews.gr για την επιλογή της δημόσιας εκπαίδευσης δηλώνοντας ικανοποιημένες από την επαφή με τους συμμαθητές τους και την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς. Δεν κρύβουν ότι δυσκολεύονται ακόμη και σήμερα με τη χρήση της ελληνική γλώσσας και σημειώνουν την ανάγκη πραγματοποίησης μαθημάτων ελληνομάθειας, τόσο για τους μουσουλμάνους μαθητές, όσο και για τους γονείς τους. «Η στήριξη λείπει στα πρώτα βήματα καθώς αρκετές φορές η γνώση των ελληνικών δεν είναι επαρκής» τονίζουν.

Στέκονται στον ουσιαστικό ρόλο της «αγάπης» που παρατηρούν, όπως λένε, ολοένα και πιο συχνά να απουσιάζει από τις σχέσεις των ανθρώπων. Ζητούν μεγαλύτερη προσοχή της πολιτείας και των μεγαλυτέρων στα παιδιά. Δηλώνουν ότι δεν απουσιάζουν τα φαινόμενα εκφοβισμού και μπούλινγκ ακόμη και από τις επαρχιακές σχολικές μονάδες. Και τονίζουν την αγανάκτησή τους για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες σε ηλικία μουσουλμάνες γυναίκες; Με το “καθαρό” τους βλέμμα δηλώνουν χωρίς υπεκφυγές ότι: «Αρκετές είναι αναγκαστικά «κλεισμένες» στο σπίτι, καθώς δεν μπορούν να εργαστούν λόγω έλλειψης γνώσεων, αυτοπεποίθησης και στήριξης τούς από το οικογενειακό τούς περιβάλλον» και σπεύδουν να προσθέσουν « το ίδιο ισχύει και για αρκετούς άνδρες».

Βάζουν στόχο την είσοδο τους στα ΑΕΙ της χώρας, βλέπουν με πιο θετικό μάτι τα επαγγέλματα υγείας χωρίς να έχουν ακόμη αποφασίσει και θεωρούν βέβαιη την έξοδο τους στον εργασιακό χώρο. Όσον αφορά στην προοπτική της δημιουργίας οικογένειάς; Κι αυτή βέβαιη. «Όταν θέλει όλα τα συνδυάζει κανείς και δουλειά και σπίτι και παιδιά» λένε και προτρέπουν τους υπευθύνους για μεγαλύτερη στήριξη των δημοσίων δομών που η λειτουργία τους στηρίζει την οικογένεια σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος