Κομοτηνή – Δ. Βαρβιτσιώτης: Η ενεργειακή αυτάρκεια εφικτός στόχος για τους κτηνοτρόφους

Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι στόχος που επιτυγχάνεται εύκολα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Αυτό υποστήριξε ο ειδικός σε θέματα ΑΠΕ κος Δημήτρης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (1-2-2022). Αρκεί, όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι να διαθέτουν το κεφάλαιο που απαιτείται για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού-υποδομής.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα κάλυψης του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, ειδικά τη φετινή χρονιά, υποστήριξε αρχικά ότι το 50% των αυξήσεων θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, με την αναγκαιότητα κάλυψης αυτού του εξόδου να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον κο Βαρβιτσιώτη, έχουν μερίδιο συμμετοχής τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι.

Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές των σταυλικών εγκαταστάσεών τους θα μπορέσουν ταυτόχρονα με το γάλα της μονάδας τους να παράξουν ενέργεια καλύπτοντας τις δικές τους ανάγκες, διοχετεύοντας το υπόλοιπο είτε σε άλλες δικές τους δραστηριότητες -για παράδειγμα στη λειτουργία μιας Πομώνας για το πότισμα των χωραφιών τους- είτε στον ΔΕΔΔΗΕ (εφόσον υπάρχει περίσσευμα), αποφεύγοντας έτσι την αυξημένη εξάρτηση.

Στο ερώτημα “πόσο θα κοστίσει μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 40 KWh”, ο κος Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι κυμαίνεται μεταξύ 30-40.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η απόσβεση θα γίνει σε 4 χρόνια, με τις συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ να είναι διάρκειας 25 χρόνων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στην οροφή των σταυλικών εγκαταστάσεων θα οδηγήσουν σε επιπλέον θερμομόνωσή τους, ένα ακόμη όφελος για τα ζώα και τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα στην περίοδο ενός δύσκολου χειμώνα με συνθήκες παγετού, οπότε και σημειώνεται η μεγαλύτερη απώλεια των νεογέννητων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος