Παράπονα για κενά στην επαγγελματική κατοχύρωση που τους προσφέρει ο τίτλος σπουδών του τμήματός τους, εκφράζουν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr, δεν έχουν τη δυνατότητα διορισμού στη δημοσία εκπαίδευση.
Ελλιπής επαγγελματική κατοχύρωση
Μιλώντας οι τριτοετείς φοιτήτριες στο www.ertnews.gr, επισημαίνουν ότι, “η επαγγελματική κατοχύρωση είναι ελλιπής και η συμμετοχή τους «ψαλιδισμένη“, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, «ζητούμε πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, όπως ισχύει με όλους και όλες τους /τις αποφοίτους –ες του ΔΠΘ τουλάχιστον ως προς την πρόσβαση στην Εκπαίδευση», διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών.
Αυτή τη στιγμή στο τρίτο έτος φοιτούν 129 φοιτητές και φοιτήτριες. 30 φοιτητές στο πρώτο έτος και 50 στο δεύτερο. Στο 45% των φοιτητών διδάσκεται Ρωσικά, στο 25% τουρκικά και από 15% βουλγαρικά και ρουμάνικα. Όπως τονίζουν η επιλογή της γλώσσας συνοδεύεται από την προσδοκία της γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Η απασχόληση των πτυχιούχων
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης του Τμήματος: «Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και σε διεθνείς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μπορούν να απασχοληθούν: «Σε δημόσιες επιχειρήσεις και Υπουργεία ως στελέχη, σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες. Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες που αναπτύσσουν επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες στο χώρο της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Στο Διπλωματικό Σώμα ως μορφωτικοί και εμπορικοί ακόλουθοι, ακόλουθοι Τύπου, εμπειρογνώμονες. Σε Διεθνείς Οργανισμούς Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και σε μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, όπως π.χ. η Παρευξείνια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, OXFAM, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ευρωπαϊκή Προοπτική. Σε ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Στην Εκπαίδευση, ως εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία μαθημάτων της ειδικότητάς τους. Συγκεκριμένα ως πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν τις γλώσσες και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης αλλοδαπών, παλιννοστούντων και νεοπροσφύγων.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος